Коно: Драстичан напредак билатералних односа

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Јапана Таро Коно изјавио је, пред данашњу посету Србији, да су од прошлогодишње посете Србији премијера Јапана Шинза Абеа, билатерални односи две земље драстично развили у свим областима.
Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Јапана Таро Коно Фото: Танјуг/видео

"Откако је премијер Абе посетио Србију, компанија која се бави производњом расхладних система "Маекава" отворила је фабрику у Смедереву, а ЈТИ је проширила капацитет производње отварањем новог погона", рекао је Коно за данашњу "Политику".

Како је додао, потврђено је и учешће компаније "Иточу" у пројекту изградње регионалног центра за третман отпада у Винчи, који подразумева и производњу електричне енергије.

Поменувши и одлуку компаније "Тојо тајерс" да у Инђији изгради нову фабрику, Коно је истакао да су сва та улагања доказ да се у Јапану интересовање за Србију евидентно повећава.

"Околности су такве да се може очекивати даљи развој економских односа. Србија поседује радну снагу, која је у односу на низак ниво примања, високог квалитета, а напредак у скорашњим економским и фискалним реформама је изузетан", напоменуо је Коно.

Коно, који је подсетио да је прошло 18 година од последње посете једног шефа јапанске дипломатије Србији, подсетио је и да ће две земље 2022. године обележити 140 година од успостављања дипломатских односа.

Он наводи да би желео да односи две земље, пред обележавање те годишњице, буду још чвршћи кроз конкретну сарадњу.
 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести