Косачов: За Русију неприхватљиво укидање КФОР-а

МОСКВА: Министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и потпредседник Савета Русије Константин Косачов потврдили су у данашњем разговору да ће Русија наставити да пружа најснажнију подршку Србији по питању Косова и Метохије, као и да је за ту земљу неприхватљиво укидање војног присуства УН-а на Космету.
KFOR_04-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Поповић је упозорио на најаве о повлачењу снага КФОР са Косова и Метохије и истакао да се ради о опасној намери чији је једини циљ да се легитимизује такозвана косовска независност, чије проглашење и накнадна признања су настали као резултат грубог кршења Резолуције 1244 и Устава Србије.

"Снаге КФОР су гарант безбедности Срба на Космету. Они који желе њихово повлачење, излажу Србе опасности од нових напада какве смо већ имали у прошлости", рекао је Поповић, саопштено је из кабинета министра.

Упозорио је да планови о укидању војног међународног присуства на Косову и Метохији укључују и идеју да се легализује такозвана војска Косова, која је састављена од терориста који су убијали Србе.

"Без присуства снага КФОР, ова такозвана војска Косова могла би слободно да уђе на север КиМ, где су Срби апсолутна већина, да их терорише и избије на административну линију централне Србије", навео је Поповић.

Додао је да оправданост таквих стрепњи потврђује и чињеница да та лажна војска прави своју базу изнад јужног дела Косовске Митровице, из које има потпуни преглед севера Косова и Метохије и одакле може лако да угрози тај део јужне српске покрајине.

Косачов је оценио да су за Русију неприхватљиви и опасни сви покушаји да се укине војно присуство Уједињених Нација на Косову и Метохији.

Истакао је да Русија остаје доследна поштовању међународног права и да ће наставити да подржава Србију када је у питању њена борба да заштити територијални интегритет на својој покрајини Косово и Метохија.

Косачов је поновио став Русије да свако решење косовског питања треба тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 и Устава Србије.

На састанку са групом депутата Савета Федерације Русије, међу којима су били и Валериј Рјазанскиј, председник посланичке групе пријатељства са Србијом, као и чланови те посланичке групе, Александар Карељин и Евгениј Савченко, Поповић је истакао да је Србија посвећена даљем унапређењу политичке и економске сарадње две земље.

Такође, Поповић је оценио да је сарадња две земље на највишем нивоу захваљујући најближим личним односима два председника Александра Вучића и Владимира Путина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести