КОСМЕТСКИ КУТАК Српска роба с Косова у Новом Саду

НОВИ САД: Нови Сад наставља унапређење културно-уметничких и привредних веза с Косовом и Метохијом, након што је у пасажу хотела „Војводина” отворен Косметски кутак, а и роба малих српских привредника с Косова и Метохије од јуче се може пронаћи на рафовима „Универекспорта” у Новом Саду.
d
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Отварању Косметског кутка и обиласку штанда с производима с КиМ присуствовали су градоначелник Милош Вучевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

Том приликом потписан је Уговор о сарадњи између Регионалне развојне агенције „Бачка” и Регионалне развојне агенције Косова и Метохије.

Новосадски градоначелник изјавио је да је данашњи догађај „победа нормалног и пристојног живота и цивилизацијских норми”.

Он је казао да је послата јасна порука да је могуће конкретно помоћи Србе на Косову и Метохији, пре свега у процесу њихових економских, а тиме људских и националних права.

Срби на Косову Метохији раде добро и квалитетно, нагласио је Вучевић.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Ми, додао је градоначелник Новог Сада, у осталим деловима Србије то умемо да препознамо и наше продавнице могу да уступе своје рафове за те производе.

Он је рекао да је снажна симболика што се управо у Српској Атини, у Војводини, отвара такав кутак где ће се продавати производи Срба с КиМ.

Није то велики број производа, али је значајан. Ми не желимо да останемо на томе, него желимо да то само од буде први део свега онога што Срби на Косову Метохији производе, који ће од данас бити доступнији у Новом Саду, али верујем да ће се та прича ширити као добар пример широм Србије, казао је новосадски градоначелник.

Он је позвао Новосађана и оне који долазе у Нови Сад да посете Косметски кутак и пробају и купе производе високог квалитета.

Апел свима да урадимо те мале кораке и биће много, много боље људима који живе доле. Да се не држимо великих парола, да се не бусамо у груди, да не носимо мајице са звучним порукама. Хајде да покажемо на конкретним стварима како помажемо Србима на Косову Метохији. То живот, то је оно што они требају од нас и што траже и очекују да им Србија пружи, закључио је Милош Вучевић.

Директор Владине Канцелације за КиМ рекао је да су Нови Сад и Косово и Метохија од јуче један одлучан корак ближе, захваљујући иницијативи и заједничком раду те канцеларије, Града и Министарства привреде, па је Нови Сад први град у Србији у којем се могу да купити српски производи с Косова и Метохије.

На тај начин ми заједнички, сарадњом са српским привредницима с Косова и Метохије, рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба, које неки покушавају да наметну, између осталог и кроз антицивилизацијске таксе, рекао је Марко Ђурић.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Према његовим речима, кроз отварање могућности да се здрави и квалитетнији, органски, природни српски производи продају и пласирају широм Србије, отвара се пут да и српски привредници с Косова и Метохије могу да привређују, зарађују и остају у својим срединама.

Истовремено, шаље се порука подршке нашем народу на Косову и Метохији и подршке његовој економској одрживости, поручио је Ђурић.

Он је напоменуо да ће се кроз програме у Косовско-метохијском кутку представити културно-уметничка друштва с Косова и Метохије, приштинско Народно позориште, те Универзитет у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици, и да ће тај ценатар учинити „правим представништвом српске културе и традиције идентитета с Косова и Метохије”.

Произвођач вина и власник једне од најстаријих винарија на Косову и Метохији Љубомир Бркић из Велике Хоче рекао је да то много значи за све произвођаче с Косова и Метохије.

То је ветар у леђа за произвођаче с Косова и Метохије, рекао је Љубомир Бркић.

Да наше вино, додао је, иако свакако чувено, дође до многих конзумената.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести