Косово и ове године без чланства у Интерполу

ПРИШТИНА: Mинистар спољних послова Глаук Коњуфца затражио је на седници владе прошле недеље да размотри могућност да се Косово ове године не пријави за чланство у Интерполу, преноси Љајми.
Interpol Foto: freepressjournal.com
Фото: freepressjournal.com

Коњуфца је изнео тај предлог, рекавши да, према интерној анализи његовог министарства, позиција се Косова није променила у погледу подршке у односу на последње две године, па би се стога све завршило истим резултатом.Он је предложио да се пријава поднесе следеће године јер ће бити више времена за припрему, а и због тога што це скупштина Интерпола бити одржана у Турској, преноси Косово онлајн.

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши каже да би било боље извршити припреме пре пријављивања, напоменувши да за то ове године не би било довољно времена.„Рок је кратак и мислим да не би успели да искористимо лобирање стратешких партнера или директно зато што ће нам земље које нас нису признале бити препрека“, рекао је Ибиши.

Он је указао да цак ни место у ком це ове године бити одржана скупштина Интерпола не одговара Косову имајуци у виду да вецина латино земаља није признаје независност Косова.

„Други проблем је што се скупштина Интерпола одржава у латино земљама, а следеце године це бити у Турској, па би било боље да се припремимо за следец´у годину, имајуц´и то у виду. Зна се да нас вец´ина латинских земаља није признала, а знајуци и да Русија и Србија лобирају против Косова", рекао је Ибиши.

На крају је Ибиши закљуцио да је Коњуфца био у праву када је у питању пријава за цланство у Интерполу.Стручњак за безбедност Авни Исљами, рекао је да упркос потреби за цланство у Интерполу жестока кампања Србије против Косова и неповољан дипломатски положај Косова могу пореметити планове.

"Пријавили смо се прошле године и видели да су цак и земље које су нас признале као државу биле против цланства Косова у највец´ој полицијској организацији - у Интерполу. Мислим да упркос цињеници да имамо канцеларију за везу и да испуњавамо све услове, Косово није у доброј позицији због екстремне офанзиве Србије и њених савезника. Косово нема довољно гласова за цланство у Инерполу", рекао је он.

Он је додао да је Министарство спољних послова проценило да математицки не може да се буде део те организације."Мислим да су министар спољних послова, Глаук Коњуфца, и његово особље математицки израцунали да нема довољно гласова за цланство и зато Косово сада не треба да аплицира за Интерпол", рекао је Исљами.

Он је нагласио да без сигурних гласова за цланство не би требало подносити никакве пријаве.Косово није успело да се придружи Интерполу ни прошле године, након цега је уследило уводење 100 одсто таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести