Косовска влада негира припрему актa о укидању Специјалног суда 

ПРИШТИНА: Кабинет косовског премијера Рамуша Харадинаја одбацио је данас тврдње покрета Самоопредељење да је влада припремила Нацрт закона о укидању Специјалног суда за злочине тзв. ОВК, пошто у парламенту није било већине за опозив документа о формирању тог суда донетог 2015. 
Kosovska vlada Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Косовска влада и премијер Хардинај су раније рекли да ће подржати иницијативу посланика за распуштање Специјалног суда.Приштински портал Еxпреш наводи да влада то није негирала, као и да ће то неће чинити зарад личних интереса и политичких поена.

"Тако осетљиве теме не треба користити за игре, личне и политичке поене", стоји у одговору владе порталу Еxпреш.Портал пише да је Харадинај одбио да иницира распуштање Специјалног суда, али подржава иницијативу посланика за опозив те правосудне институције.

Раније данас посланик опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти је наводно на састанку са амбасадорима САД и ЕУ у Приштини рекао да ће Специјални суд бити укинут посебним актом владе.

У саопштењу тог покрета се наводи да су представници Самоопредељења обавестили амбасадоре да ће иницијатива посланика за опозив суда бити замењена нацртом закона који ће донети влада, пошто председник парламента Кадри Весељи није успео да обезбеди кворум за усвајање посланичке иницијативе.

И косовски председник Хашим Тачи је изјавио да ће поштовати сваку одлуку која буде донета у парламенту у вези са Специјалним судом.

Специјални суд основан је 2015. године одлуком косовског парламента у претходном сазиву, а нови сазив је покренуо иницијативу за опозив те одлуке.Амбасадори САД и ЕУ упозорили су привремене приштинске власти да би одлука о опозиву суда била веома штетна по Косово.

Позивајући се на своје изворе, Еxпреш пише да је Самоопредељење спремно да гласа за опозив Специјалног суда ако иницијативу за то покрене косовска влада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести