Косовски Албанци блокирали улаз у манастир у Ђаковици

ЂАКОВИЦА: Група косовских Албанаца блокирала је данас у Ђаковици приступ манастиру Пресвете Богородице, иако је група Срба отказала најављену посету због претњи и безбедносне ситуације, наводи на свом Фејсбук профилу отац Сава Јањић.
Kosovo blokada
Фото: Tanjug

Додаје, да су четири монахиње остале закључане у манастиру, те да литургија није служена нити је ико могао да донесе бадњак. 

Како каже, јутрос је група косовских Албанаца блокирала приступ манастиру због наводног мирног протеста који је "био прилика да се на божићне празнике изађе у јавност са порукама етничке и верске мржње".

"Наводни мирни протести само су наставак етничког чишћења Ђаковице од Срба који је уследио након 1999, уништавањем српских цркава и куца", наводи Јањић.

Како каже, Срби се већ годинама суочавају са негирањем основних верских и људских права, а овај пример показује да хришћани на КиМ не могу свуда слободно ни Божић да прославе. 

"Видећемо да ли ће међународни представници у међувремену успети да пруже гаранције за безбедност", каже Јањић и подсећа да је блокирани манастир до темеља био спаљен у погрому 2004. године.

"Православно гробље још и данас представља тужну слику савременог варварства и мржње. На жалост, и после 18 година многи наши верници не могу да дођу на Косово и Метохију док они који су овде остали живе у сталној зебњи и неизвесности због етничке мржње која се шири на сваком кораку", каже Јањић.

Додаје, да уз неколико изузетака, нико јавно не сме да дигне глас против преовладујућег терора у коме су после рата од косовских екстремиста страдали и многи честити косовски Албанци. "

"Није ни чудо што се Косово данас суочава са све озбиљнијим међународним осудама", закључио је Јањић.

Јевтић: Албанци желе да нема Срба у Ђаковици

ПРИШТИНА: Потпредсеник косовске владе и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, саопштио је данас да јутрашњи "миран протест" групе Албанаца и блокада манастира Пресвете Богородице од Албанаца имају само један циљ, да Срба у Ђаковици нема.

"Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти - да Срба у Ђаковици нема. Ја нећу ни овог пута, као што то нисам никада раније чинио, да користим тешке речи, али тражим и захтевам да коначно на делу имамо владавину права, а не улице у Ђаковици", наводи Јевтић.

Како каже, ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама и у миру.

Јевтић наводи да поводом ових догађаја има неколико питања за колеге у влади Косова, те да од њих очекује како одговоре, тако и осуду и конкретна дела.

"Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро, ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај велики празник, ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву, ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?", наводи Јевтић у саопштењу.

Како каже, данас постоји обавеза да се ради на успостављању људских вредности у друштву на Косову, мир, суживот и толеранција. 

"Нека буду сигурни они који мисле да ће Срби одустати од повратка у Ђаковицу и на Косово - то се неће десити, јер ми не одустајемо и то је наша порука и овог Божића. Ми само хоћемо да будемо свој на своме и у Ђаковици, али и у Мушутишту и свуда тамо где смо вековима на Косову као народ живели", закључио је потпредседник владе Косова.

Ђаковчани најавили тужбу суду због блокаде пута 

БЕОГРАД: Удружење Ђаковчана, које је одустало од традиционалног одласка на Бадњи дан на Косово и Метохију због тога што су Албанци блокирали пут, саопштило је данас да нису уплашени и да ће наставити борбу за повраћај достојанства, људских и верских права, те најавили да ће против Н. Н. лица поднети тужбу суду.

У саопштењу достављеном медијима се наводи да је то удружење спремно да се одазове сваком суду за одбрану личности, поноса и вере.

Затражили су истовремено хитан пријем код представника међународних и привремених институција у Приштни.

Албанци су блокирали путеве како би онемогућили Ђаковчане да дођу у свој роди град и обележе Бадње јутро, празник мира и рођења Христовог, а из тог удружења поручују да су тужни и да са неверицом гледају како је неком дозвољено да ствара климу линча, хистерије, лажи, уочи њиховог доласка.

"Руше нам манастире, цркве, куће, гробља. Вређају нас, понижавају при сваком одласку у град у коме смо вековима живели, стварали, градили, да би на крају били протерани 1999. године. Веровали смо да ће прогон једном престати. У расејању, обесправљени, потиштени, живимо са надом у повратак, нас 125.000 Срба из Ђаковице и 300.000 Срба са простора Космета", наводи се у саопштењу.

Истичу да се то догађа у самој Европи, једном народу, српском, којем су на простору Космета одузета сва људска и верска права на којима се заснива и функционише демократска Европа и Сједињене Америчке Државе. 

"Да ли виде ову неправду и понижење? Неко жели да гради будућност, буде срећан на несрећи српског народа. Тужна, жалосна и бесперспективна је та будућност. Кратка је срећа у несрећи другога. Овога пута нас Срба са простора Ђаковице и Космета", стоји у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести