Косовско министарство осуђује зградњу цркве у Батајници

ПРИШТИНА: Косовско министарство спољних послова осудило је изградњу Српске православне цркве у Батајници у Београду, у близини локације где је, како се наводи, била масовна гробница у којој су пронађена тела косовских Албанаца.
Zastava samoproglašene Republike Kosovo Foto Tanjug / Z. Žestić
Фото: Застава самопроглашене Републике Косово Фото Танјуг / З. Жестић

У саопштењу се оцењује да је то "чин презира и непоштовања према албанским жртвама".

"Министарство спољних послова осуђује акт изградње српске православне цркве у Батајници, у близини локације на којој је била масовна гробница где су пронађена тела више од 700 Албанаца, убијених 1999. године од стране војних и полицијских снага Србије", наводи се у саопштењу.

Додаје се да не може бити споразума о миру и помирењу између Београда и Приштине "док Србија не призна злочине почињене над Албанцима на Косову" и док се не извини за те злочине, као и "док не казни многобројне ратне злочинце који су амнестирани".

"Уместо да подигне спомен-плочу невиним жртвама сахрањеним на овом месту, у покушају да прикрије злочин државе, Србија наставља да провоцира оваквим делима и одбија да говори о судбини више од 1.600 других Албанаца несталих током рата", стоји у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести