Ковачевић: Више од милијарду динара за развојне пројекте у Војводини

Управа за капитална улагање Војводине очекује до краја маја расписивање јавних набавки за наставак изградње Народног позоришта у Суботици, другу фазу изградње зграде Радио-телевизије Војводине, објекта Летенка и пројектовање војвођанског пута између Новог Сада, Зрењанина и Борче, затим Сентандерјског пута, као и дворца Хетерленд код Новог Бечеја који мења намену и биће предвиђен као објекат намењен за боравак у природи деце у предшколском узрасту, наводи за “Дневник” директор Управе Недељко Ковачевић. 
1
Фото: Dnevnik.rs

У протеклих годину и по дана, Управа за капитална улагања доделила је 8,2 милијарди динара за реализацију 185 пројекта у 44 војвођанске општине. На конкурсима спроведеним од јула 2016. године до данас, додељено је 5.725.645.988,10 динара за финансирање и суфинансирање пројеката који ће неразвијеним општинама помоћи да изграде и реконструишу школе, путеве, водоводну и канализациону мрежу, домове култура, а развијеним општинама да додатним средствима ускладе развој инфраструктуре с нараслим потребама.

– Прошла година је за нас била практично прва буyетска година. У јануару, марту, јулу, септембру и новембру имали смо укупно 24 конкурса. Успешно је реализовано 95 одсто јавних набавки, на терену је завршено 75 одсто радова, док је финансијска реализација била 44 одсто – наводи Ковачевић. 

Ипак, опозиција у Скупштини Војводине највише критикује извршење буyета за капиталне пројекте, наводећи да је проценат реализације недовољан. Ковачевић у одговору на ту примедбу каже да капитални пројекти због процедуре које по закону захтевају, као и обима и структуре радова, не могу бити извршени у истој години када је њихова реализација започета и отуда је и слабије извршење буyета. 

– Процедура која захтева реализација капиталних пројекта, од потписивање уговора о преносу новца, доделе уговора, протока документације у којима су одређени законски рокови, покретање јавне набавке траје неколико месеци – напомиње. – Зато за мене јесте огроман успех што смо прошле године на терену успели да завршимо 75 одсто пројеката за која су додељена средства. Мислим да имамо позитивно искуство и да ће реализација капиталних пројеката ове године бити много боља. 

Наводи и да су поједини пројекти који су започети прошле године, с првим лепим данима завршени или су готово завршени ове године. Пут према Камењару, од Улице Хероја Пинкија до Улице Симе Шолаје, геронтолошки центар у Футогу и специјална болница у Ковину су само неки од 50 пројеката чија реализација је почела прошле године, а који су приведени крају, или су радови већ завршени.

– У јануару смо доделили новац за 36 пројеката који ће да буде реализован у 29 општина и градова, а чија реализација се планира ове године. За готово свих тих 36 пројеката је већ сада расписана јавна набавка. Очекујемо да радови почну у другој половини године – наводи. 

На питање о Сентандрејском путу у Новом Саду, за чију изградњу су крајем 2016. године протокол о заједничком финансирању потписали ЈП “Путеви Србије”, Град Нови Сад и Управа за капитална улагања, каже да очекује да ће до краја маја бити расписана јавна набавка за пројектовање. Предвиђена је изградња саобраћајнице дуге 2.210 метара од кружне раскрснице од Приморског до Змајевачког пута, затим изградња везе између Сентандрејског и Темеринског пута, као и реконструкција постојећег и изградња моста-близанаца преко Канала ДТД. За реализацију тог пројекта, буyетом преко Управе за капитална улагања, обезбеђено је 253,7 милиона динара. Такође до краја маја се очекује и расписивање јавне набавке за израду пројектне документације брзе саобраћајнице Нови Сад – Зрењанин – Борча (војвођанско П) за који је у сарадњи с Републичком министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре предвиђено 536.000.000 динара. 


Здравство приоритет

Од јула 2016. године преко Управе за капитална улагања обезбеђено је више од 1,1 милијарде динара за финансирање пројеката у области здравствене и социјалне заштите. Тако је примера ради за реконструкцију Интерног одељења болнице у Панчеву обезбеђено 500 милиона динара, а за изградњу зграде Хитне помоћи у Новом Саду Управа за капитална улагања, заједно с Градом Новим Садом, обезбедила је више од 204 милиона динара.


– Политика Покрајинске владе у погледу привлачења инвестиција је јасна – истиче. – То је равномеран локални и регионални привредни развој. Да бисмо то постигли, у последњој години смо више од милијарду динара определили за пројекте који доприносе локалном и регионалном економском развоју, међу којима је и инфраструктурно опремање 16 радних и индустријских зона. То је основни предуслов за привлачење домаћих и страних инвеститора. Да је равномеран развој покрајине један од приоритета, показује и податак да је за општине треће и четврте категорије развијености, попут Опова, Бача, Житишта и Ковачице, додељено 1.562.464.146,33 динара с циљем да и те општине стабилизују привреду и у наредном периоду повећају инвестициону климу и тиме степен развијености.      

Ержебет Марјанов

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести