Ковин, Врбас и Оџаци данас бирају одборнике за локални парламент

Јутрос у седам сати су отворена биралишта у општинама Ковин, Врбас и Оџаци.
lokalni izbori, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Грађани бирају одборнике за локални парламент јер у тим општинама прошле године нису били одржани локални избори као у осталима у Србији, с обзиром на то да су имале ванредне или редовне локалне изборе 2013. године и мандат одборника је истекао ове године.

У Ковину су данашњи избори по редовном термину, док су у Оџацима и Врбасу недавно биле уведене привремене мере јер су својим оставкама председници тих двеју општина скратили своје мандате из економских разлога, односно да би се уштедело на трошковима организовања избора. Процене су, наиме, биле да ће председнички и локални избори бити одржани истог дана, дакле, 2. априла, међутим, то се није десило јер су локални избори, као што је познато, расписани за данас.

Општинска изборна комисија је у општини Ковин одредила укупно 25 бирачких места, и то седам у Ковину, четири у Баваништу, по два у Делиблату, Мраморку, Гају, Скореновцу и Плочи, а по једно бирачко место за Дубовац, Шумарк, Мало Баваниште и Бели Брег. Ковинска скупштина има 45 одборничких места, за обезбеђивање већине и одлучивање о формирању нове општинске власти неопходно је да листа кандидата политичке странке или коалиције добије подршку за најмање 23 одборничка мандата. Општинска изборна комисија је потврдила осам изборних листа кандидата за одборнике, од којих ће грађани бирати ко ће их у наредне четири године представљати у локалном парламенту.

У Ковину су данашњи избори по редовном термину, док су у Оџацима и Врбасу недавно биле уведене привремене мере јер су својим оставкама председници тих двеју општина скратили своје мандате

На гласачком листићу под редим бројем један је Српска напредна странка, која је прва предала своју листу кандидата под називом „Александар Вучић – брже, јаче, боље”. На другом месту је Савез војвођанских Мађара, на трећем Демократска странка, четвртом Партија уједињених пензионера Србије, петом Српска радикална странка, шестом Група грађана „Ковин може боље – За нашу општину – др Иван Дотлић”, седмом широка коалиција СПС-а „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Комунистичка партија (КП), Зелени Србије (ЗС), Покрет социјалиста (ПС), Српска народна партија (СНП)”, док је под редним бројем осам листа странке Драгана Марковића Палме Јединствена Србија.

Листу кандидата СНС-а предводи Сања Петровић, СВМ-а Марија Ковач, ДС-а Владимир Тасић, ПУПС-а Радомир Ђоковић, СРС-а Владимир Нешић, Групе грађана „Ковин може боље” Иван Дотлић, коалиције око СПС-а Зоран Николић, а листу ЈС-а Дарко Баковић.

У Врбасу на гласачком листићу такође је први СНС, с обзиром на то да је странка прва предала своју листу кандидата, под редним бројем два је СПС, трећа је листа СРС-а, под редним бројем четири је ПС, пета је листа Коалиције „Ослободимо Врбас”, коју чине Социјалдемократска странка, Лига социјадемократа Војводине и Демократска странка, а на шестом месту је Покрет „Доста је било – Саша Радуловић”.

На листи кандидата СНС-а први је Милан Глушац, СПС-а Марјана Мараш, СРС-а Бојан Марковић, ПС-а др Милутин Мркша, Коалиције „Ослободимо Врбас” Драган Стијеповић, а на листи Покрета „Доста је било” Душан Вулановић. На изборима у Врбасу 2013. године забележена је излазност бирача већа од 60 одсто.

У Оџацима на гласачком листићу има укупно има шест листа кандидата политичких партија и група грађана за одборнике. Под бројем један је СНС, а листу предводи Латинка Васиљковић, која је и кандидаткиња за председницу општине. Под редним бројем два је СРС, чију листу предводи Милан Ћук, који је такође кандидат за председника општине. По редоследу предавања листе одборничких кандидата трећи на гласачком листићу је СПС, а листу социјалиста предводи Јелена Лопушина. Четврта је Група грађана „Оџаци могу боље”, а листу предводи Владимир Кошутић. Под редним бројем пет на гласачком листићу је ДС, чију листу демократа предводи Александар Дикић. На гласачком листићу редни број шест има Покрет „Доста је било”, а на тој листи први је Зоран Милетић.

Општински парламент у Оџацима броји 27 одборника, толико има и бирачких места на територији општине, за већину и формирање локалне власти биће потребна подршка најмање 14 одборника. У општини је јутрос отворено седам бирачких места у Оџацима, по четири у Бачком Брестовцу и Каравукову, по три у Раткову и Српском Милетићу, по два у насељеним местима Бачки Грачац, Богојево и Дероње, а једно бирачко место је отворено у Лалићу.

Осим у три војвођанске општине, данас се одржавају локални избори и у Косјерићу и Зајечару. Биралишта се затварају у 20 сати. Подсећамо да у кругу од 50 метара од бирачког места не сме бити истакнут страначки пропагандни материјал.

Ержебет Марјанов

Општина у којој се најчешће гласа

У општини Ковин има 30.035 грађана с бирачким правом, а специфична је по томе што је у њој у прошлости било великих политичких превирања, која су изазвала честе локалне изборе. По неким подацима, у општини Ковин најчешће су одржавани локални избори од свих општина у Србији, и често су били ван изборног календара.

Врбас бира 36 одборника

На изборима у Врбасу учествује шест изборних листа, бирачи из града Врбаса и села која припадају тој општини (Равно Село, Бачко Добро Поље, Змајево, Савино Село и Куцура) бирају 36 одборника за општински парламент, колико има и бирачких места у општини. За владајућу коалицију, која омогућава формирање локалне власти потребно је да политичка партија, коалиција или листа групе грађана освоји 19 одборничких места у локалном парламенту.

До 16 часова у Зајечару гласало 29 одсто грађана

 До 16 часова на локалним изборима у Зајечару гласало је укупно 29 одсто грађана саопштила је ЦРТА посматрачка мисија «Грађани на стражи». 

У Зајечару се данас одржавају ванредни избори за одборнике Скупштине града које је 27. фебруара расписала председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Право гласа на локалним изборима у Зајечару има укупно 53.288 грађана, а на изборима учествује девет изборних листа.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести