Крајем маја ванредна Скупштина ДСС, странка мења име

БЕОГРАД: Демократска странка Србије одржаће крајем маја ванредну изборну Скупштину ДС С на којој ће бити усвојене нове програмске платформе, а између осталог, очекује се да ће бити усвојена и одлука о промени назива те странке.
dss
Фото: DSS

Председник ДСС Милош Јовановић каже за Тан‌југ да се после пет година, колико је на челу те партије, креће у грађење новог ДСС који ће, како наводи, променити име у Нова Демократска странка Србије и на тај начин обележити 30 година од оснивања.

‘’Променом имена обележићемо 30 година постојања што је јубилеј за похвалу, јер ретко која странка толико постоји. Кратко је била на власти, толико дуго у опозицији, а има перспективу. Са таквим параметрима нема странке на политичкој сцени и на то смо поносни, а та жилавост долази од наше идеологије’’, каже Јовановић.

Најављује да ће у недељу 16.маја бити одржан Главни одбор ДСС, а 29.маја ванредна Скупштина ДСС на којој ће, између осталог, бити усвојена и Декларација о спољонополитичком идентитету Србије, највероватније под називом ''''Србија мора бити велика''''.

‘’Не у географском смислу, већ у смислу културе, а што је најважније, велика у смислу националних амбиција и способности за историјско бивствовање што смо увек имали кроз историју, а што губимо, у сталној наметнутој причи да смо мали’’, каже Јовановић.

Истиче да је приоритет ДС С после избора програмско и кадровско јачање и истовремено неговање коалиције НАДА са Војиславом Михаиловићем, ПОКС-ом и осталим партнерима који су, каже, допринели добром изборном резултату те групације на недавно одржаним изборима.

‘’Прешли смо ''''stari’’ цензус, а ја сам са шест одсто био трећи на председничким изборима. То су резултати који су створили озбиљан темељ за будући политички рад’’, наводи Јовановић.

На питање како види прегруписавање на десници после избора и најаву укрупњавању десничарског блока после удруживања Двери и Заветника и да ли види коалицију НАДА у том блоку, Јовановић каже да су ДС С и НАДА за сада усредсређени на себе, на грађење новог ДС С, програмска јачања и неговање коалиције НАДА.

‘’Шта ће бити за неколико месеци или годину дана, о том потом’’, каже Јовановић.

Примећује да су актери на политичкој сцени постали веома нестрпљиви и да недостаје стратешког промишљања и додаје да питања укрупњавања види као својеврсни ‘’ријалити’.

‘’Ништа се преко ноћи не може урадити, квалитетно се гради са пуно времена. Знам те људи, чуди ме та брзина, тек су прошли избори. Не може све бити математички прости збир, ‘’цензус коалиција’’. Важно је са ким се ''''укрупњавате'''', који су морални и интелектуални квалитети људи, шта се са њима може урадити за Србију и колико поштују дату реч’’, наводи Јовановић.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести