Краснићи: Апликација за чланство у ЕУ тренутни спектакл, неће имати вредност

ПРИШТИНА: Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи изјавио је данас да је апликација за чланство Косова у ЕУ тренутни спектакл и додао да та акција није спроведена у координацији са међународним партнерима.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Како преноси Јуроњуз Албанија, Краснићи је рекао да јучерашњој церемонији у Приштини није присуствовао амбасадор Европске уније и да то, према његовим речима, показује недостатак координације између лидера Косова и међународних институција.

„Пре свега, то је грађански консензус, не само политички, да Косово треба да припада европској породици, а ми смо као Демократска партија Косова увек подржавали и подржавамо сваку акцију која нас приближава остварењу. Морамо рећи, да би се тако нешто догодило морамо имати координацију са главним европским партнерима", казао је он. 

Краснићи је додао да је само гледајући јучерашњу церемонију мало изненађен одсуством амбасадора ЕУ на Косову или било ког другог европског званичника. 

Он је казао да га то наводи на помисао да је можда и ова акција на трагу деловања оних које су некоординисане са међународним партнерима, као и да сматра да је челницима косовских институција то прешло у навику, посебно током 2022. године, пренео је Косово онлајн.

Према речима Краснићија, апликација ће добити на вредности само ако се нађе на дневном реду Европског савета.

"Апликација би требало да буде тренутак након којег следе други конкретни радови. Вредност апликације ће бити конкретизована тек када буде уврштена на дневни ред Европског савета. Без извесности да ће се то десити бојим се да имамо посла са акцијом која, мимо тренутног спектакла, неће имати вредност и која ће у будућности деловати депримирајуће на грађане Косова”, нагласио је Краснићи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести