Кривокапић: Нисам издајник, нити ћу икада бити

ПОДГОРИЦА/НИКШИЋ: Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је у отвореном писму народу Црне Горе поручио да није издајник, нити ће то икада бити, а да је одлуку о покретању смене министра Лепосавића донео тешка срца.
zdravko krivokapic YT
Фото: Youtube Printscreen
"Нећу издати ни земљу коју водим, ни све људе који су у мени видели наду да Црна Гора може васкрснути и засијати гордим сјајем каквим је сијала вековима", навео је Кривокапић.
 
Он је додао да је одлуку о томе да покрене смену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића донео тешка срца, поручивши: "Одлуку сам донео да бих вас сачувао, а не да бих вас издао".
 
Одлука је, иначе, уследила, након недавне изјаве Лепосавића да је спреман да призна да је у Сребреници поцињен геноцид "кад се то и недвосмислено утврди".
 
"Драги саборци, браћо и сестре, молим вас да разумете да борба за достојанствен живот није готова, него да је пренета на прљави терен политике у којем се подразумевају неки компромиси који не морају увек бити јасно уочљиви часном и поштеном свету, који је у ову борбу кренуо заједно са мном", поручио је црногорски премијер у писму које преносе подгоричке Вијесту.

Протестна шетња у Никшићу у знак подршке Лепосавићу

Група грађана Никшића организовала је вечерас протестну шетњу у знак подршке министру правде, људских и мањинских права Владимиру Лепосавићу.

Реагујући против одлуке премијера Здравка Кривокапића да покрене поступак смене Лепосавића, окупљени су са Трга Шака Петровића кренули у протестну шетњу носећи транспаренте, тробојке и бакље, пренео је ЦДМ.

У понедељак је одржан протест у многих градовима Црне Горе, највећи је био у Подгорици, а грађани су се окупили на улицама из истог разлога као и вечерас у Никшићу.
 


Он је нагласио да као "човек на одговорној и важној државној функцији мора да узима више различитих фактора у обзир пре доношења сваке одлуке".

 
"Да бисмо кренули даље у име коалиција побједница августовских избора потписали смо споразум по којем због разнородности коалиција нећемо дирати стратешки курс земље. Договорили смо се да се нећемо делити у питањима која су ДПС-у служила као полуге преко којих нас је политички делио и држао у покорности", изјавио је Кривокапић.
 
Премијер је додао да је у понедељак јавно иступио и рекао оно што му је на срцу, јер, како каже, само тако може да прича са својим народом.
 
"Након што сам јавно укорио министра Владимира Лепосавића, део вас ме је оптужио за издају. Поштени, дивни и часни народе Црне Горе, ја имам хиљаду мана, али издајник никад нисам био, нити ћу бити. Нећу издати ни земљу коју водим, ни све људе који су у мени видели наду да Црна Гора може васкрснути и засијати гордим сјајем каквим је сијала вековима", поручио је Кривокапић.
 
Он је појаснио да предлог за смену министра Лепосавића није уследио само због изјаве о Сребреници.
 
"Лепосавић, али и сви министри ове владе, морају добро знати да лицне ставове подреде опстанку владе. Овај тежак изазов подразумева да немамо луксуз изношења личних ставова ако су у супротности са споразумом који смо уласком у владу прихватили. Министар Лепосавић, кога сматрам паметним човеком, себи је допустио тај луксуз", изјавио је Кривокапић.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести