Кривокапић: Резолуција о Сребреници заиста била непотребна

ПОДГОРИЦА: Премијер Здравко Кривокапић изјавио је данас да сматра да је резолуција о Сребреници, усвојена у црногорском парламенту, како наводи, "заиста била непотребна", јер продубљује поделе и сукобе у друштву, а нема је ни БиХ. "Црна Гора је већ имала усвојену декларацију европског парламента о догађајима у Сребреници", написао је Кривокапић на свом твитер налогу.
Crnogorski mandatar Zdravko Krivokapić  Foto: Tanjug/video
Фото: Здравко Кривокапић Фото: Танјуг/видео

Кривокапић поручује да се Црна Гора борила и изборила за демократију и слободу.

"Извршна власт је потпуно одвојена од законодавне власти и свако у парламенту има једнако право да гласа по слободној вољи. Одлука је била на Скупштини и ја као председник владе нисам ни иницирао ни подржао доношење ове резолуције", навео је премијер.

Кривокапић поручује да се Црна Гора борила и изборила за демократију и слободу.

"Извршна власт је потпуно одвојена од законодавне власти и свако у парламенту има једнако право да гласа по слободној вољи. Одлука је била на Скупштини и ја као председник владе нисам ни иницирао ни подржао доношење ове резолуције", навео је премијер.

Када су, каже, у питању догађаји у Јасеновцу, Сребреници, Велики, Братунцу и било где друго где "имамо невино страдале, ја сам више пута говорио да не можемо политизовати жртве и користити их за сакупљање јефтиних политицких поена".

"Ја исказујем једнако поштовање према свим жртвама. Иза злочина стоје појединци, никада народи и ни један народ не може бити геноцидан, због поступања појединаца из тог народа", навео је Кривокапић и додао:

"Опраштамо, сузе наших ближњих не заборављамо, али се морамо окренути будућности. Пролост не можемо променити, али можемо утицати на садашњост и бољу будућност наше деце".

Нема нове већине, нећу против воље народа

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић одбацио је данас, у изјави за Танјуг, тврдње да је у црногорској скупштини створена нова већина и казао да он неће бити премијер против воље народа.

На тврдње да је захтевом за смену министра правде Лепосавића иницирао усвајање декларације о Сребреници и да је тиме у скупштини склопљена нова већина, Кривокапић је казао да то апсолутно није тачно.

"Већина је исказана 30. августа и то је воља народа. Овај премијер неће бити против воље народа, иако то не одговара одређеним политичким субјектима. Овде нису битни појединци, нити политичке партије, већ будућност народа Црне Горе“, истакао је Кривокапић.

Додао је да је Лепосавић морао да оде зато што је као министар правде, људских и мањинских права био у обавези да поштује све међународно преузете обавезе Црне Горе.

„Да ли је то по нечијој вољи или не, то је најмање битно. Имате декларацију која је усвојена 2009. у Скупштини Црне Горе. Та већина која је формирана 30. августа могла је да одради многе активности, али они су желели на тај начин да искажу меру како би срушили ову владу и то перманентно раде, буквално од тренутка када су се избори завршили“, истиче Кривокапић.

Он каже да његовим критичарима не одговара експертска влада, да им не одговарају промене, већ једино желе замене.

Црна Гора, према његовим речима, мора да прође демократску транзицију без радикалних и револуционарних искорака, умерено и у корист свих грађана Црне Горе.

Кривокапић је данас узвратио Демократском фронту, чланици владајуће коалиције, оптужбом да са опозиционим ДПС-ом председника Мила Ðукановића руши актуелну владу, те упитан какве везе њихове намере имају са усвајањем резолуције и сменом Лепосавића, рекао је да је три пута поновио да су на пројектовано питање ДПС имали пројектован одговор.

"Тај вид и начин деловања, да ли је директан или индиректан, већ 30 година говори о подршци коју најчешће одређени догађаји, које сценира или подстиче ДФ одговарају ДПС-у. То је врло чудновато“, рекао је Кривокапић.

Упитао је и зашто, ако су били толики зналци нису успели да победе ДПС до 2020.

"Стицајем околности предводио сам ту коалицију срцем, љубављу и истом према Црној Гори, вери и части коју су Црногорци увек исказивали. Па се зато може рећи ''за крст златни за слободу златну''“, казао је Кривокапић.

Упитан да ли ће усвајање декларације имати утицаја на односе са Србијом, рекао је да је Балкан трусно подручје, а то трусно подручје не чине људи и народ који живе ту, већ политичари који креирају такве политике.

Рекао је да сматра да је дошао тренутак да се сви помиримо, да се окренемо будућости и да заједнички радимо, и дајемо најбољи резултат за наше грађане.

Што се тиче критике везане за то да је предлог добио глас неког ко није из владајуће већине, казао је да Кривокапић каже да се земља претворила у погрешну демократску причу која води ка оптужбама, ако случајно него да глас за неки прелдог друге стране да је склопљена нова коалиција.

"Ако је тако, зашто парламенти не изгледају другачије. То је једноумље које важи на овим просторима. Прича демократије је да најбоље решење подрже они који сматрају да је оно најбоље. Нисмо научили многе лекције из демократије. Учимо их и зато је то демократска транзција“, закључио је он.

Snezana
18.06.2021 • 17:10
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести