Кривокапић: Спремни смо да потпишемо Темељни уговор са СПЦ

ПОДГОРИЦА: Ја и ова Влада спремни смо, колико данас, да потпишемо Темељни уговор са СПЦ, поручио је данас премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, реагујући на критике представника Демократског фронта (ДФ).
zdravko krivokapic YT
Фото: Youtube Printscreen

"Оптужујете ме за неиспуњење предизборних обећања, за непотписивање Темељног уговора који сами, предизборно, нисте ни поменули, а онда када сам управо ја, након формирања Владе, када нико о томе није ни говорио, отпочео рад на Темељном уговору и оформио тим за рад на његовом усклађивању и што скоријем закључењу, направили сте замку за народ, којом сте у Београду и на сваком другом месту учинили све да ме представите издајником који неће да потпише нешто своје, уговор који није био ни усаглашен ни изгласан на Влади, тражили сте ми да закључим уговор да би имали разлог да ме разрешите", навео је Кривокапић у саопштењу.

„А када нисам упао у вашу замку, јавили сте се као заштитници цркве, ви који сте након избора цркву критиковали, под Острогом се обрушивали на покојног митрополита, па му након упокојења и са скоро два сата закашњења дошли на опело, док себе проглашавате заштитницима цркве, техничку Владу нудите ДПС-у који је цркви узео све, и који би јој опет све одузео“, истакао је он.

Кривокапић наводи да са Милом Ђукановићем и ДПС-ом, због природе своје функције и природе кохабитације комуницира зато што мора, а да представници ДФ то, како је оценио, чине зато што желе.

„Не зовем ја ДПС у техничку Владу, већ ви, умарате народ поделама, неслогом и конфликтима, али не конфликтима са опозицијом, коју сте управо ви такви 30 година држали на власти, већ конфликтима са делом парламентарне већине и Владом, јер када сте коначно на власт дошли, ви желите да останете опозиција, очигледно несвесни одговорности коју носи власт, па и ви лично, пред народом Црне Горе“, додаје је.

„Мени, господо, спочитавате да годинама нисам био са вама, у борби прекаљених бораца за слободу Црне Горе, прозивајући себе за синоним отпора режиму. Па ако је тако, зашто га нисте срушили без Цркве, па и мене, на челу заједничке листе?“, каже Кривокапић.

Представницима ДФ поручио је и да њихови мандати, на које се позивају, нису њихови, него, како је навео, мандати много шире идеје него што су идеје партија.

"Макар зато вас позивам да са много више пажње чувате овај процес, који није само ваш", поручио је Кривокапић.

„Зато, господо, нисте у праву када захтевате нешто позивајући се на број мандата који нису само ваши, гласача ваших партија, већ су мандати оних који се нису видли и не виде на партијским листама, оних који су ноћили на улици, Сињајевини и поред чемпреса у Бару, оних који су носили иконе, а који се не препознају у партијама, и њима, господо, власт и мандати припадају, иако им их сваконедвно узимате и приписујете само себи и вашим партијама“, навео је он.

Представницима ДФ је поручио да је коалиција ЗБЦГ много више од коалиције партија, чланстава, партијских књижица, партијских мандата и партијских дубина, и да коалиција ЗБЦГ нису само они из Демократског фронта.

„Зато, господо, нећу вам дозволити да се играте са овим што је уместо вас стекао народ Црне Горе, да арчите његову победу, да са позиција председника управних и других одбора пљујете по Влади која вас именује, да дестабилизујете читаву земљу, да уносите немир и ширите песимизам, да устоличавате пропаганду уместо принципа“, поручио је прмеијер Црне Горе.

„Нећу вам дозволити да се играте са народом Црне Горе, јер народ јасно препознаје да процес обнове не може ићи преко ноћи и поред ваших игара, разазнаје шта је истина, а шта су партијска сплеткарења", наводи се у реаговању премијера Кривокапића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести