Кубуровић: У српским затворима више нема тортуре

БЕОГРАД: Министарка правде Нела Кубуровић рекла је данас да у спрским затворима више нема тортуре, истичући да се Министарство залаже за унапређење професионалног знања запослених у казнено-поправним затворима, као и за стручно оспособљавање осуђеника. 
nela kuburovic  Tanjug (Video)
Фото: Tanjug (Video)

"У последњем извештају Заштитника грађана и Националног механизма за превенцију тортуре оцењено да је настављен тренд унапређења заштите права лица лишених слободе. На основу обиласка 12 завода у којима се налазе притворена и осуђена лица, закључено је да у Србији не постоји тортура као организована појава подстицана од стране државних органа”, прецизирала је Кубуровић на конференцији за новинаре поводом завршетка твининг пројекта “Унапређење капацитета затворског система у Србији”. 

Она је такође напоменула да Србија више није ни на “црној листи” Савета Европе у погледу смештаја у затворима, јер је за пет година број осуђеника са 156 у 2011. години смањила на 108,9 осуђеника на 100 слободних места у 2016. години.Указала је да се извештаји о капацитетима раде на сваке две године, те да ће током ове године бити познато има ли напретка у односу на 2016. годину.

Указујући на бројне пројекте Министарства правде и Управе за извршење кривичних санкција на реконструкцији затвора и изградњи нових, Кубуровић је истакла да је у децембру објављен тендер за одабир извођача радова на изградњи новог затвора у Крагујевцу, за смештај 400 лица.“Реализацијом овог пројекта, приближићемо се коначном циљу потпуног растерећења затворских капацитета”, навела је министарка правде.

Министар правде Аустрије Јозеф Мозер истакао је важност обуке затворских радника јер раде веома осетљив посао, а једнаку важност има и обучавање осуђеника за рад. “Драго ми је што су Србија, Аустрија и Немачка удружиле снаге на овом пројетку”, рекао је Мозер и додао да је управо обука осуђеника важна за њихову ресоцијализацију и смањење броја повратника у извршењу кривичних дела.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб оценио је да овај твининг пројекат доприноси имплементацији Акционог плана за преговарачко поглавље 23, јер садржи препоруке и практичан рад, и може да буде модел за будуће сличне пројекте . Шиб је поручио да Србија у реформском процесу може да рачуна на подршку држава чланица ЕУ, као на билатералну подршку Немачке. 


Српски осуђеници у Аустрији ускоро казне служе у домовини

БЕОГРАД:  Министри правде Аустрије и Србије Јозеф Мозер и Нела Кубуровић размтрали су данас могућности да држављани Србије осуђени у Аустрији, као и и држављани Аустрије осуђени у Србији, служе затворске казне у својим домовинама. 

На билатералном састанку два министра у Београду договорено је да се ово питање решава од случаја до случаја.

"Договорили смо формирање радне групе састављене од аустријских и спрских сртучњака која треба до краја маја детаљно да прегледа спискове српских затвореника у Аустрији и аустријских затвореника у Србији. То ће бити решавано од случаја до случаја и видеће се какав је трансфер могућ", рекао је новинарима аустријски министар правде Јозеф Мозер, у паузи конференције поводом завршетка твининг пројекта "Унапређење капацитета затворског система у Србији". 

Мозер је истакао да је смисао овог подухвата свакако боља ресоцијализација осуђеника у сопственој домовини. 

Током билатералног састанка два министра договорено је ускоро потписивање "Изјаве о намери" која ће поред размене осуђеника, садржати и унапређење сарадње два министарства, кроз дигитализацију, рад јавних бележника, као и унапређење постојећих билатералних уговора,како у грађанским, тако и у кривичним стварима. 

Оба министра истакла су да је правосудна сарадња између Аустрије и Србије на виском нивоу.


Током овог твининг пројекта, за који је Евроспка унија издвојила 950.000 евра, а Србија 50.000 евра, експерти из Аустрије и Немачке у протеклих 20 месеци су организовали бројне радионице и обуку за запослене у затворима - у служби за обезбеђење, за третман, за обуку и упошљавање.

Као резултат рада настало је 11 приручника за рад запослених у заводима за извршење кривичних санкција који ће помоћи да се унапреди њихово знање током рада са различитим групама осуђених лица, са посебним нагласком на осетљиве категорије (жене, малолетнике, ЛГБТ особе, стране држављане, старија лица, особе са инвалидитетом).

Током пројекта су организовани и програми обуке за инструкторе, па је њих 218 прошло програм.Они ће наставити са обуком запослених у својим установама, као и у Центру за обуку и стручно оспособљавање у Нишу за запослене из целог система.Током твининг пројекта, посебна пажња била је посвећена образовању и професионалним вештинама осуђеница у Заводу у Пожаревцу. 

Сертификовану обуку за фризере, маникире и педикире прошло је 50 осуђеница.Овим обукама су увећане шансе осуђеница да се по истеку казне не врате поново криминалу, а управо ова популација спада у посебно угрожене групе лица лишених слободе.

Ускоро још наногица за кућни притвор и затвор

Нела Кубуровић рекла је данас да ће у току ове године бити унапређен систем електронског надозра за извршење казне кућног затвора са електронским надзором, као и за извршење мере кућног притвора са електронским надзором модернизацијом опреме.

"Имаћемо могућност већег броја коришћења (електронских наруквица) и модернизацију опреме, с обзиром да су буџетом за 2019. годину издвојена средства за ту намену", навела је министарка правде.

Такође, у складу да потребама повећаће се и број повереника за извршење алтернативних санкција, рекла је Кубуровић новинарима у паузи конференције поводом завршетка твининг пројекта "Унапређење капацитета затворског система у Србији".

Она је указала да се број повереника формира на основу броја лица која су осуђена на алтернативне санкције, те да Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде прати судске одлуке и да се на основу тога доноси одлука о промени и шитематизацији.

"У току су припреме за промену систематизације у Управи и у складу са тим ће бити размотрен нови број повереника", навела је Кубуровић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести