Куда иде ДПС након оставке Ђукановића?

ПОДГОРИЦА: У Подгорици ће данас бити одржана седница Главног одбора ДПС-а на којој ће се разматрати оставка коју је Мило Ђукановић поднео на место председника странке, што се у јавности тумачи променама у тој странци и припремама за предстојеће ванредне парламентарне изборе заказане за 11. јун.
1
Фото: AP Photo/Risto Božović

Питање које се поставља је да ли ће промене бити  козметичке или суштинске, јер се то по први пут дешава у ДПС-у откад је на његовом челу Ђукановић. Та странка је била неприкосновени креатор политичких и друштвених кретања у држави више од три деценије.

Уредник и новинар Никола Марковић за подгоричке Вијести каже да је за реформе у ДПС-у касно и мисли да ће нека нова лица покушати да оформе нову странку која би представљала грађане који су до сада подржавали ДПС.

Ђукановићев крах на изборима у окршају с једним од челника Покрета Европа сад (ПЕС) Јаковом Милатовићем, наставак је таласа изборних неуспеха које ДПС бележи од краја августа 2020. године, кад је, након три деценије, та странка изгубила државну власт. Од тада, остала је и без управе у већини градова, па и у Подгорици, у којој је столовала 24 године.

Марковић подсећа на Ђукановићеву недавну најаву да ће ДПС добити новог председника и очекује, каже,  да на чело ДПС-а дође неко од млађих људи из врха те странке. Међутим, оцењује да та партија не излази из “референдумске логике и кампање”, и да зато мисли да су закаснили с реформама.

”Мислим да ДПС више не може да буде репрезентативан представник тог дела грађана Црне Горе. Зашто - није реформа ако уместо Ђукановића на чело ДПС-а дође неко попут (потпредседника странке) Ивана Вуковића, (посланика) Данијела Живковића, Николе Ракочевића... зато што су ти људи, иако млади, већ дуго у политици, и обележени су као део Ђукановићевог тима и политике. С њима се не може ићи у реформу ДПС-а, већ би то био континуитет Ђукановићеве политике у ДПС-у с другим именима”, наглашава Марковић.

Он стога каже да верује да ће неки нови људи убрзо покушати да направе нову партију која би била репрезент грађана који су до сада гласали ДПС.

”Верујем да ће се тај процес убрзати након парламентарних избора, и да ће се то догодити у наредних годину-две”, додаје Марковић.

Ђукановић је тврдио да је после парламентарних избора желео да се повуче с врха ДПС-а “с генерацијом која је с њим радила 15-20 година у партији и држави”, али да је процена на конгресу те странке била да је због смене генерација потребно да остане на челу ДПС-а још једно време, “да би се транзиција обавила како треба”.

За разлику од функција премера и шефа државе, које је обављао 32 године и с којих се накратко повлачио три пута, он је лидер ДПС-а непрекидно од 1998. Последњих година апсолутни је вођа те партије, којем је све подређено, док су некадашњи његови блиски сарадници и људи од највећег поверења, попут бившег премијера Душка Марковића, политички маргинализовани.

Ђукановић је недавно најавио да ће унутарпартијски избори бити организовани 60 или 90 дана након завршетка председничких и парламентарних, и да ће ДПС добити шефа “из реда нових кандидата, новозаинтересованих да преузму кормило ДПС-а”.

То је рекао уочи прве рунде председничких избора, одговарајући на питање Вијести хоће ли се, ако буде изабран, повући с партијске функције.

Из ДПС-а Вијестима нису одговорили на питања шта је, према њиховом мишљењу, кључни разлог Ђукановићевог пораза, шта ће бити одговор ДПС-а на наставак тренда губитка подршке грађана, те кад ће тачно бити одржани непосредни избори.

Никола Марковић каже да ДПС-у није само проблем то што у сусрет новом изласку на биралишта губи гласаче, већ и то што је, према његовим речима, постао непожељан скоро свим партијама, па чак и делу његових “традиционалних партнера”, с којима је година делио власт. Подсећа да Ђукановић на председничким изборима није успео да мобилише за себе ни све странке мањинских народа које су деценијама биле уз њега и ДПС.

”Ту, пре свега, мислим на добар део албанских партија. Кад видите резултате председничких избора у општинама у којима су мањински народи већина, Ђукановић ни ту није остварио некакву велику предност ... Дакле, Ђукановић више није пожељан партнер ни својим традиционалним савезницима, што значи да ДПС има проблем коалиционог капацитета. Данас ниједна странка владајуће већине не жели да има било какву врсту сарадње и односа с ДПС-ом”, истиче Марковић.

Марковић наводи да Ђукановићева најава да ће ДПС добити новог председника, показује да је одлазећи шеф државе знао како ће се окончати прошлонедељни избори.

”Верујем да је Ђукановић био свестан те чињенице. Признаћете да је неуобичајено да се такав потез повлачи и таква порука шаље бирачима усред предизборне кампање. Верујем, дакле, да је Ђукановић још тада био свестан како ће се завршити избори”, сматра Марковић.

Указује да Ђукановићев пораз означава крај једне епохе у политичком амбијенту не само Црне Горе, већ и целе бивше Југославије

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести