Курти: Косово прогласило независност од Србије, а не од Албаније

ПРИШТИНА/БЕОГРАД: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у интервјуу за швајцарски онлајн магазин "Монокл" изјавио је да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски, преноси приштинска ''Газета експрес''.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти је рекао и да је Косово прогласило независност од Србије, а не од Албаније.

У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин, рекао је Курти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу с Албанијом.

Премијер привремених приштинских институција још једном је поновио да би централни део будућег свеобухватног споразума између Косова и Србије требало да буде међусобно признање.

Он је рекао и да би требало да постоји договор у којем ће се две стране обавезати да не нападају једна другу.

Оценио је и да је ЕУ важан фактор, који може да обезбеди оквир за будући споразум јер он, како каже, мора да буде заснован на духу европских вредности, закона и поретка, демократизације и суочавања са прошлошћу.


Српска листа: Курти показао своје право лице

Српска листа (СЛ) саопштила је вечерас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, изјавом како би радо гласао за стварање Велике Албаније, показао своје право лице, које је, како оцењују из СЛ, неуспешно скривао све ово време, и које су неки западни политичари занемаривали.

Онај исти Аљбин Курти који је говорио против Заједнице српских општина као “моноетничке заједнице” сада говори о Великој Албанији, која не би била ништа друго него једнонационална творевима, наводи се у саопштењу СЛ.

Да ли су ово европске вредности, тако што се од највиших косовских представника позива на стварање творевине која је последњи пут постојала само за време фашистичке окупације ових простора. Питамо се шта још треба да се деси па да Европска унија, али и истакнуте земље западне Европе реагују на овакве антиевропске изјаве којима се најдиректније угрожава мир и спокојство грађана, наводе из СЛ.

Српска листа, како се додаје, најоштрије осуђује ове ирационалне изјаве које изазивају осећај несигурности код грађана и које им потврђују да се на челу владе у Приштини налази крајње неодговорна особа која није свесна ни своје одговорности ни ситуације на Западном Балкану.


Говорећи о могућности одржавања референдума о придруживању тзв. Косова Албанији и европским интеграцијама, оценио је да би грађани, када би била одржана два референдума, гласали за уједињење.

Курти сматра и да за постизање трајног мира и стабилности у региону, најбољи и најбржи пут за напредак у будућности би био да се цео Западни Балкан интегрише одједном у ЕУ.

Истакао је и да поједини не желе да се придруже НАТО, али је нагласио да Приштина жели.

Косово и Албанија су две земље, али имамо исти језик и ми смо један народ. Када смо прогласили независност, прогласили смо је против Србије, а не против Албаније. С друге стране, има много грађана ЕУ који имају двојно држављанство. Мислим да има много оних који имају три пасоша и охрабрујем их да гласају у свим земљама чије држављанство имају, навео је Курти.

Упитан о односима с бившим лидерима тзв. ОВК којима се суди у Хагу, укључујући с бившим председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, Курти је рекао да није срећан што се Тачију суди у Хагу и да би волео да се Тачи суочи са правдом на КиМ за корупцију.

Тачија је оптужио да је желео да "монополизује историју у неком облику зарад политичке добити".

Петковић: Међународна заједница мора да реагује

Међународна заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом, изјавио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић.

То реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба. Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону, поручио је Петковић у саопштењу.

Иако су, како је додао, ''Куртију уста пуна мира и стабилности'', Курти зна да стварање такозване Велике Албаније значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама.

Не може бити мирног и демократског референдума о стварању ''Велике Албаније'', јер они који би на том референдуму гласали не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право, нагласио је Петковић.

Додао је и да они који подржавају Куртија у, како је рекао, фашистичким и експанзионистичким идејама, нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води.

Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине, истакао је Петковић.

Србија и српски народ чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре, нагласио је Петковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести