Курти: Седећу за столом са Србима и без извињења

ПРИШТИНА: Премијер косовских привремених институција Аљбин Курти изјавио је да ће водити косовску страну у разговорима са Београдом у настојању да се постигне коначни мировни споразум и изразио спремност да разговара са српским званичницима, без обзира да ли се званични Београд извињава за, како каже, геноцид на Косову.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

"Седећу за столом са Србима и ако се не извине", рекао је Курти синоћ у емисији "Рубикон" на КТВ и навео да се у прошлости могао састати са високим српским званичницима, али да није, јер, како каже, "они нису дошли".

Рекао је да је за истим столом, на догађају који је организовао Институт Исток - Запад и који је одржан почетком децембра, требало да буде са српском премијерком Аном Брнабић, али да она није присуствовала, пренео је Косово онлајн.

Курти је додао и да још једно суочавање, са Александром Вучићем, није успело због, како је навео, председника Србије.

"Требало је да будемо за истим столом на радној вечери са високим званичницима САД и Немачке у Берлину, али председник Србије није дошао. Био је у Москви", тврди Курти.

"Давно сам исказао спремност, они су ти који нису дошли", рекао је Курти.

Говорећи о дијалогу са Београдом, Курти је рекао да треба сагледати оквир у коме ће се одвијати дијалог и оценио да актуелна српска влада нема легитимитет за поновно покретање дијалога јер тек треба да буду спроведени избори.

"Истински дијалог за решавање проблема не видим да може бити спроведен без легитимитета Владе Србије, јер ће тамо бити избора", рекао је Курти.

Он је рекао и да "Србија није приоритет број један, нити број два".

"Ја сам у предизборној кампањи обећао друге ствари. У многим аспектима Косово је нормалнија држава од Србије. Залагаћу се свим својим способностима да то заиста и постигнем. Не размишљам о томе да нас Србија призна", рекао је Курти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести