Курти: Утврдити ко је тражио споразум о понашању КБС

ПРИШТИНА: Неколико сати након што је обелоданио преписку из 2013. између тадашњег генералног секретра НАТО Андреса Фог Расмусена и Хашима Тачија, о забрани уласка припадника КБС на север Косова без сагласности Кфор, Курти је рекао да је важно утврдити ко је то тражио од тадашњег премијера, не искључујући могућност да је то био захтев Београда.
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Курти је то рекао на првој конференцији за новинаре од ступања на дужност косовског премијера на којој је изнео импликације тог, како каже, споразума, као и правно мишљење његовог кабинета у којем се указује да је Тачи прекршио устав и да има основа за покретање његовог опозива са функције председника привремених приштинских институција.

"Тог дана у Бриселу нисмо имали један већ два споразума. Један између бившег премијера Тачија и бившег српског премијера (Ивице) Дачића и други о Косовским снагама безбедности, којим се онемогућава припадницима КБС да иду на север Косова без претходне сагласности Кфора", рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Важно је, казао је, да се открије ко је тако нешто тражио од тадашње владе.

„Не верујем да је то тражио Брисел, Србија је то можда тражила, али је то требало да се зна", рекао је Курти.

Поновио је да је размена писама између Тачија и Расмусена врста, према тумачењу његовог кабинета, "међународни споразум, заснован на Бечкој конвенцији".

"Сакривање таквог споразума, од 19. априла 2013. године, сматрамо грубим кршењем устава о чему морају да се изјасне правосудне институције", рекао је Курти, који сматра да су тим споразумом посланици у косовском парламенту изиграни.

Најавио је да ће се сутра састати са командантом Кфора и истакао важност коју влада придаје, како је рекао, савезу са НАТО.

Поновио је да је спреман за дијалог са Београдом и додао да ће се актуелна влада добро припремити за тај процес.

Рекао је и да је покусао са Тачијем да се договори о дијалогу са Београдом и о јос неким, како је казао, спољнополитичким темама, јер сматра да по свим тим питањима Приштина мора бити јединствена.

До тог разговора са Тачијем, међутим, није дошло.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести