Курти: Увешћемо мере реципроцитета према Србија

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштински институција, Аљбин Курти, поновио је данас да ће према Београду бити уведене мере реципроцитета, јер, како је навео, "жели да Косово делује као независна држава, што и јесте".
Aljbin Kurti  Foto: Tanjug/video
Фото: Аљбин Курти Фото: Танјуг/видео

„Реципроцитет ће се догодити јер смо одлучили да делујемо као независна држава. Баш као што јесмо. Реципроцитет је показатељ једнакости, а не контрамера. Морамо да помогнемо локалним предузећима како бисмо повећали запосленост и развој", рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Он је говорећи на скупу у организацији косовске привредне коморе да би требало уклонити све трговинске баријере са Албанијом и Северном Македонијом.

„Економија и правда, рад и добробит биће наше теме. Остале теме ће такође добити пажњу, али не у потпуности. Суверенитет и независност имају смисла само када их спроводимо. Желели бисмо да имамо више интеракције са Албанијом. Препреке са Албанијом превазилазе наше разлике. Постоје бројне аномалије у нашим односима. Са Северном Македонијом такође имамо препреке", рекао је Курти.

Додао је да Приштина има негативан трговински биланс са свим земљама ЦЕФТ-а.Курти је рекао и да су за разлику од неких посланика грађани схватили шта је реципроцитет.Није случајно, казао је, то сто је одлучио да говори о трговинским баријерама и економији, јер ће то бити приоритети његове владе.

„Остале теме ће привући пажњу, али никад сву пажњу. Косово је суверена и независна земља, али суверенитет и независност имају смисла када имамо становништво које не ужива у њима. Желели бисмо да координирамо с Албанијом тако да су наше разлике у економији и политици мање од оних језичких", рекао је Курти, пренео је приштински Зери.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести