Квадрилатерала: Границе између Србије, Бугарске и Грчке биће отворене 1. јуна

БЕОГРАД: Границе између Србије, Бугарске и Грчке биће отворене 1. јуна, договорено данас на састанку Квадритерале
ФоНет/Кабинет Председника /Инстаграм
Фото: ФоНет/Кабинет Председника /Инстаграм

Председник Србије Александар Вучић учествовао је данас на видео конференцијском састанку представника Високог савета за сарадњу Србије, Бугарске, Грчке и Румуније, током којег се разговарало о постепеном попуштању мера, како би се олакшао транспорт људи и робе, као и туристичка путовања између земаља Квадрилатерале.

Председник Вучић је истакао да је, у циљу промовисања економских активности, Србија сагласна да се границе отворе 1. јуна, уз примену одговарајућих епидемиолошких мера.

Он је нагласио да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак границе један од кључних елемената за подстицање економије, посебно у области туризма. Саговорници су заклучили да се све четири земље успешно боре са корона вирусом и констатовали да би отварање граница омогућило бржи опоравак националних економија.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис предложио је отварање грчке границе од 1. јуна за пословна путовања, сезонске раднике и чланове породица који живе у другим земљама, док је отварање граница за туристичка путовања предвиђено од 15. јуна.

Договорен је и сусрет Високог савета у Бугарској почетком јуна, где ће, пре састанка Савета, бити одржан и билатерални сусрет председника Вучића и премијера Борисова, током којег је планиран разговор о заједничким инфраструктурним пројектима.

То ће бити први сусрет којим ће бити настављена добра пракса тромесечних састанака лидера Високог савета.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести