Квинта: Резултати избора 23. априла нису трајно политичко решење

ПРИШТИНА: Државе Квинте, саопштиле су да су избори одржани 23. априла у четири општине на северу КиМ, одржани у складу с уставним и законским захтевима Приштине.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Француска, Италија, Немачка, Британија и САД саопштиле су да као резултат бојкота Срба који живе у тим општинама, резултати избора нису дугорочна политичко решење, преноси Репортери.

На северу Косова 23. априла одржана су четири пара избора за градоначелника и два пара избора за скупштине општина, у складу с уставним и законским захтевима Косова. Међутим, након бојкота значајног дела српске заједнице, резултати нису дугорочно политичко решење за ове општине, стоји у заједничком саопштењу ових држава.

Државе Квинте позвале су све актере, укључујући локалне заједнице, да ''хитно раде заједно према решењу које осигурава одрживу представничку партиципативну демократију у овим општинама'', преноси приштински портал.

Не би требало бити радњи или иницијатива – укључујући новоизабране начелнике општина и скупштина општина – које не служе грађанима или које могу повећати напетости. То укључује извршавање више од административних овлашћења и процес преузимања дужности јер градоначелници нису дужни положити заклетву. Све стране требале би се суздржати од употребе силе или радњи које распирују напетости или потичу сукобе, додаје се у саопштењу.

Квинта је такође саопштила да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ за нормализацију односа, укључујући потребу хитног напретка у стварању Заједнице српских општина.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести