Лајчак: ЕУ жали што ЗСО још није формирана

БЕОГРАД: Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је за магазин Cord да ЕУ очекује да обе стране поштују претходно преузете обавезе и додао да унија жали што Заједница српских општина још увек није формирана.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube/printscreen

Он је рекао да ЕУ очекује да Приштина понуди предлог за наставак имплементације тог споразума.

Лајчак је рекао и да је време да се процес дијалога приведе крају и поновио да је постизање свеобухватног споразума питање месеци, а не година, под условом да су обе стране спремне на ангажовање и компромисе.

"Као посредник у дијалогу, ЕУ ће обезбедити онолико времена колико је неопходно да се до њега дође без вештачког убрзавања, с тим да неће дозволити његово неоправдано одуговлачење. Искуство ме је научило да никада није добро наметати вештачке рокове и лично нисам поставио никакав рок", рекао је Лајчак.

Он је навео и да је, пре него што је у јулу настављен дијалог уз посредовање ЕУ о, како је рекао, елементима свеобухватног споразума, разговарао са председником Србије Александром Вучићем и Авдулахом Хотијем и да су се обојица начелно сложила са њима и да зато нема изненађења у погледу садржаја.

Лајчак је поновио да сваки споразум о нормализацији мора бити у складу са међународним законом, прихватљив за државе чланице ЕУ, да мора да доприноси регионалној стабилности, трајно решава сва спорна, нерешена питања и доприноси њиховом европском путу.

"Као што знате, реакције на идеју преправљања граница или замене територија су биле врло негативне међу државама чланицама Европске Уније и у региону Западног Балкана, због чега та идеја није у складу са принципима које сам раније поменуо", рекао је Лајчак.

Упитан да ли постоји ривалитет између ЕУ и САД када је у питању дијалог између Београда и Приштине, он је казао да не постоји јер су САД водећи партнер ЕУ на Западном Балкану, као и да увек постижу најбоље резултате када заједничким снагама раде на промовисању европске перспективе региона.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести