Лајчак: Није право време да се отвори мост преко Ибра

АТИНА: Није право време да се главни мост у Косовској Митровици преко реке Ибар пусти у саобраћај, саопштио је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на "Делфи форуму" у ​​Грчкој.
Слободан Шушњевић
Фото: Youtube Printscreen

Реагујучи на данашњи захтев Скупштине општине Северна Митровица да се поново у саобраћај пусти мост који спаја северни део Митровице са јужним, он је упозорио да би то могло да изазове још једну кризу. Навео је да атмосфера "очигледно није добра за то" и да се ''црвене линије морају поштовати'', преноси портал Репортери.

Лајчак је поручио и да је договор из Охрида права платформа и "двострука победа" јер, како је рекао, има много користи за обе стране.

Одборници Скупштине општине северног дела Косовске Митровице донели су одлуку да се пошаље "захтев о омогућавању слободе кретања за аутомобиле на главном мосту на Ибру".

Иницијатива да се отвори митровачки главни мост захтев је одборнице из партије Покрета Самоопредељење Аиде Ферати, која је истакла да захтев треба проследити Косовској полицији, Кејфору, Еулексу и осталим међународним организацијама и надлежним органима. Након што су Срби напустили све приштинске институције новембра прошле године, одборници Српске листе у Северној Митровици, замењени су Албанцима и Бошњацима, који су били следећи на листи са највише освојених гласова.

Отварање главног моста на Ибру је део дијалога између Београда и Приштине. Између јужног и северног дела Косовске Митровице постоји неколико мостова који су функционални и саобраћај се преко њих одвија потпуно нормално.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести