Лајчак: Предлог има 11 тачака, њиме се не долази до краја приче

ПРИШТИНА: Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас да предлог за нормализацију односа између Београда и Приштине, садржи 11 тачака, као и да су све верзије предлога објављене у медијима измишљотина.
1
Фото: Танјуг/Дарко Војиновић

"Видео сам неке текстове који су презентовани у медијима, који нису били тачни, измишљени од одређених људи. Било је промена, јер сам после првог излагања предлога посетио и Приштину и Београду. Разговарали смо и тражили коментаре, затим смо покушали да их уградимо у предлог. Врло јасно смо рекли да суштина предлога не може да се мења, јер је суштина сачињена са најбољим разумевањем како доћи до нормализације", навео је Лајчак.

Он је у емисији "Рубикон" на телевизији Кљан Косова нагласио да уколико једна од страна не прихвати план да ће међународна заједница реаговати на одговарајући начин и да ће подржати  једну страну више, или ће смањити подршку другој страни.

Говорећи о верзији предлога која је пре неколико дана објављена у београдским медијима Лајчак каже да тај текст није исти као онај који је понуђен Београду и Приштини.

"Близу је али није исто, да се не играмо с тим", рекао је Лајчак.

Лајчак је рекао и да је председник Србије Александар Вучић, говорећи о састанцима са европским изасланицима јасно изнео свој став.

"Волео бих да буде лако, заиста је важно да смо на добром путу," рекао је он и додао да са Београдом и Приштином међународни преговарачи воде одвојене разговоре.

"Када их окупимо (Београд и Приштину) очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно, тако да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено", рекао је Лајчак.

Како је рекао међународни преговарачи не долазе са претњама или ултиматумима, јер је циљ да се постигне нормализација у односима Приштине и Београда.

Како је рекао Приштина ће од европског предлога имати само користи, односноа "њиме ништа не губи, а добија много", као и да не могу да се траже гаранције за "пети корак", а да се не учине за "први корак".

"Овим предлогом Косово ништа не губи, а добија много. Први корак за мене је да се фокусирам на први корак споразума, не можете тражити гаранције за корак пети, а да не урадите први корак", рекао је Лајчак.

Према његовим речима, са предлогом се не долази до "краја приче" , већ се наставља пут до "правно обавезујућег споразума".


Преговарам са пет преосталих земаља ЕУ

Мирослав Лајчак је изјвио да је започео мисију састанка са земљама ЕУ које не признају КиМ, да их убеди да прихвате предлог ЕУ за КиМ.

Он је рекао да са тим земљама преговара да усвоје "европски предлог", као и да постоје позитивне поруке да четири од пет ових земаља виде да је важно да "процес донесе резултате".

"Састао сам се са представницима четири од пет земаља у последња два дана да разговарамо о овом предлогу. Састао сам се са министром спољних послова Шпаније, Словачке и Кипра, са специјалним изаслаником Грчке и састаћу се са министром спољних послова Румуније. Ове земље веома помно прате процес, јер је питање Косова и Србије регионално питање", рекао је он.


Како је појаснио, предлог оставља нека питања нерешеним, али садржи решење за многе проблеме.

"Предлог је веома добар, даје много Косову, статусу Косова и односима Косова и Србије, међународном положају Косова, рекао бих максимално могуће у овом тренутку. Ово није крај приче, ово није много важно, прича се наставља оним што је написан. Нећемо завршити са овим већ ћемо наставити до краја", рекао је он.

Лајчак је, између осталог, навео и неке од користи које ће Косово имати од овог споразума.

"Косово има много да добије у погледу сопственог статуса, квалитета односа са Србијом, регионална сарадња ће бити откључана. Предлог садржи 11 тачака, како је представљено у првој верзији", рекао је он.

Он је подсетио да је у септембру представио тај план и да је онда разговарао са представником привремених институција Аљбином Куртијем којем је предтставио ажурирани план, као и да је прошле недеље била "прва суштинска дискусија у вези са планом".

ЕУ ће имати посебан Одбор за проверу функционисања европског предлога

Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да Европска унија основати Одбор за праћење спровођења предлога, а након што Београд и Приштина потпишу споразум да га одобравају.

"Технички, имаћемо посебно тело, имаћемо механизам који ће обезбедити да се не деси да једна страна уради задатак, а друга не", рекао је он у емисији Рубикон, на телевизији Кљан Косова.

Према његовим речима, оснивањем Одбора ЕУ ће бити редовно информисана и доносиће одлуке на основу редовних извештаја.

На питање о формирању ЗСО Лајчак је рекао да се чуди да се људи плаше нечега што, како каже, пре свега не постоји, алудирајући на Републику Српску, а затим и "нечега што ће сами обликовати и што неће бити наметнуто".

"Имам 15 анализа заштите мањина на свом столу у Бриселу. За неке од ових модела можда нисте чули. Ниједан од њих није изазвао грешке. Не плашите се нечега што ћете дизајнирати, на то мислим. Губимо много времена, причајући о нечему што не постоји и нечему чему ћете ви бити коаутор. Побрините се да то донесе транспарентност, владавину права и јасноћу", изјавио је он, преноси портал Кљан Косова.

Према његовим речима међународна заједница је грешила у политици према Балкану дајући сугестије које нису тестиране у другим земљама. 

"Нису сви добро радили на Балкану. Моја филозофија је приближавање региона ЕУ. Обезбеђивање да све што предлажемо буде засновано на постојећим моделима који добро функционишу. Није да механички узмемо модел и донесемо га овде. Хајде да видимо шта функционише, да направимо модел који најбоље одговара условима Косова, али водећи рачуна да функционише у другим земљама ЕУ. Нећу говорити о моделима, јер ће то одмах подстаћи спекулације, али ћу говорити о филозофији, а филозофија значи европски модели", нагласио Лајчак.

Он је рекао и да ЕУ наредне године неће обраћати толико пажње на дијалог јер следе избори у ЕУ, као и председнички избори у САД.

"Нећемо имати исти ниво пажње. Ми смо на почетку ове године и хајде да се побринемо да када се дођемо до краја године можемо да кажемо да је посао урађен добро", рекао је Лајчак.

Он је рекао и да ЕУ није много мењала план Мартија Ахтисарија, али да су се бавили проблемима у којима је "интервенција била неопходна".

"„Нисмо дирали предлог (Мартија) Ахтисара и бавимо се проблемима који су овде и сада и да није било потребе да се ово ради ја не бих био овде и овај документ не би постојао. Али чињеница да су САД, а затим Немачка, Италија и Француска у свом међународном капацитету обавиле ову посету и изразиле снажну подршку овом документу, то значи да смо посвећени и верујемо да је овај документ потребан", закључио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести