Лајчак у Приштини: Састанак са Куртијем испунио очекивања

ПРИШТИНА: Београд и Приштина морају да се договоре о плану примене европског предлога о нормализацији односа, како би он постао правно обавезујући, изјавио је специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и додао да је његов данашњи састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем - "испунио очекивања".
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

Он је у Приштини, након састанка са Куртијем, рекао да је са њим разговарао о следећим корацима када је у питању европски план.

Према његовим речима, главни разлог овог састанка је да види и добије информације о томе како власти у Приштини виде имплементацију тог плана.

"Овај састанак је испунио моја очекивања", истакао је Лајчак и додао:

"Као што знате, састанак 27. фебруара је био успешан. Оба лидера, и Курти и Вучић, сложили су се да нема потребе да се о споразуму разговара. То је већ објављено, али ако желимо да постане правно обавезујуће, стране морају да се договоре и о плану имплементације".

Главна тема Лајчакове посете Приштини била је Европски план и припрема састанка у Охриду који је заказан за 18. март.

Он се током првог дана дводневне посете Приштини састао и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи која је казала да анекс споразума треба да буде у духу принципа усвојених у такозваној Скупштини Косова, што би, према њеним речима, "значило очување суверенитета и територијалног интегритета" наводне косовске независности.

Лајчак се првог дана посети Приштине састао и са првим потпредседником такозване Косовске Владе Бесником Бисљимијем, али и амбасадорима земаља Квинте.

За петак су заказани састанци са представницима опозиције у Приштини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести