Љајић: Најава Приштине о таксама Тирани игра

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да је претња Приштине Тирани о увођењу такси на албанске производе попут такси Србији и БиХ, класична економска игра у чијој позадини стоје интереси појединих лобија и да та мера није политички мотивисана, као што је случај са увођењем такси Србији. 
rasim ljajic, tanjug rade prelic
Фото: Расим Љајић, фото: Тнајуг (Раде Прелић)

Приштина је најавила да ће, ако Албанија у наредна два месеца не укине препреке за несметани извоз брашна, пива и кромпира са Косова, Тирани наметнути увећане таксе на албанске производе.

"То је класично економска игра и интереси појединих лобија, посебно оних који се баве производњом трговине та три производа - пива, кромпира и брашна", каже Љајић за Тањуг. 

Љајић је уверен да ове мера неће бити уведене, јер оне против Србије доносе политичке поене, а против Албаније политичку штету.

Реч је о политичкој претњи како би се постигао одређени економски интерес или у најбољем случају да би се спречиле дуготрајне процедуре на границама приликом извоза више производа, а посебно брашна, кромпира, пива за које се траже и додатни сертификати, дозволе...

"Неће бити никаквих такси, никаквих економских мера, никаквих контрамера према Албанији, јер би то донело политичку штету онима који би то увели, а мање од годину дана пре избора, мислим да нико у такву авантуру неће да се упушта", каже Љајић.

Привремене приштинске власти су, према оцени Љајића, сахранили ЦЕФТА споразум.

Министар каже да не само да га не примењују, већ су практично блокирали и све додатне протоколе који су требали да буду потписани. 

"Протокол 5 о олакшавању трговине једино није ратификован на Косову, протокол 6 о трговини услугама је усаглашен, али се даље од тога није ишло, јер мора да се спроведе унутрашња процедура у парламентима, а код њих није", наводи Љајић.

Такође, додаје, да за протокол 7 већина земаља у региону није именовала ни преговарачке тимове, док је у Србији именован преговарачки тим, а одржан је и припремни састанак тог тима.

"Ту не постоји спремност ни Косова, а чини ми се и неких других да се у то озбиљније уђе. ЦЕФТА је на некој врсти инфузије, практично клинички мртва, јер све ово што се сада догађа са увођењем такси и различитих врста мера и контрамера говори о нефункционалности тог споразума", каже Љајић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести