Љајић: Проблем потенцијал Србије за извоз, не пласман робе

БЕОГРАД: Потенцијали Србије за извоз меса много су већи проблем, него што има проблема са пласманом те робе у иностранству, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

“И сигурно постоји много већа потреба за нашим месом, него што су наши потенцијали у овом тренутку. Само да вас подсетим да ми имамо квоту за извоз говеђег меса, тзв. “бејби биф” на тржиште ЕУ од 8.700 тона, а да смо прошле године извезли свега 400 тона меса”, рекао је Љајић новинарима.

Како је прецизирао, Србија је највише меса извезла у земље региона, а указује и да од јануара ове године имамо и 5.000 тона меса у слободној трговини са Турском и тај извоз је кренуо од прошлог понедељка, упркос чињеници, наглашава, да тај споразум није још ратификован, али је Турска изразила спремност да се и пре ратификације отпочне са извозом меса на тржиште Турске.

“Да поједноставим, у овом тренутку, много већи проблем су наши потенцијали могућности за извоз, него што су проблеми са пласманом те робе и сигурно постоји много већа потреба за нашим месом, него што су наши потенцијали у овом тренутку", рекао је он.

"Велике су могућности пољопривреде, наши институти и Новог Сада, посебно за извоз семена пшенице, кукуруза, сарађивали су са Ираном и надам се да је пред нама један период много интензивније сарадње, када говоримо о извозу пољопривредних производа”, рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести