Љајић: Србија изгубила 228 милиона евра због такси Приштине

БЕОГРАД: Србија дневно губи милион евра због приштинских царинских такси на српску робу, а од почетка увођења до 24. јуна та сума је достгла око 228 милиона евра, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
ljajic, tanjug
Фото: rasim Ljajić, foto: Tanjug/D.Goll, arhiva

Он је за ТВ Прва упозорио да тај губитак може бити много већи јер постоји могућност да Србија буде трајно потиснута са косовског тржишта.

Од увођења такси на српску робу, суседне земље су већ ушле на косовско тржиште и велико је питање - уколико би сутра Приштина укинула ове мере - да ли би наши привредници, којих има 2.600, могли да се врате на то тржиште, рекао је Љајић.

Према његовим речима, контрамере Србије су "још увек на столу", и Влада "добро вага" пре него што донесе коначну одлуку о томе.

Влада жели да избегнемо тај негативни сценарио док год постоји минимум наде да међународна заједница изврши притисак на приштинске власти да укину таксе, рекао је Љајић.

Нисмо велики оптимисти, али заиста морамо да будемо врло стрпљиви и пажљиви у одабиру оних контрамера које ћемо одабрати ако их будемо спровели, изјавио је Љијић за ТВ Прва.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести