Љајић: Сви уговори о продаји оружја Африци комерцијални

БЕОГРАД: Министар трговине Расим Љајић изјавио је данас да су сви уговори о продаји српског оружја државама у Африци легални и да имају искључиво комерцијални карактер, одбацујући тако тврдње приштинских власти да Србија продаје и поклања оружја у Африци користећи га као дипломатско средство да неке од тамошњих земаља не би признале самопроглашену независност Косова.
ljajic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"То оружје не дајемо ни за кикирики, а камоли бесплатно, то оружје се продаје, ради се о комерцијалним уговорима, шест комерцијалних уговора са Камеруном од 2014. Вредност тог посла је 31 милион евра, и милион и 900 хиљада долара. На крају крајева, десетоструко оружја више у Камерун извозе САД, Кина, Аустрија, него што извози Србија”, рекао је Љајић за Н1.

Он је тако реаговао на тврдњу косовског вицепремијера и министра спољних послова Беџета Пацолија који је оптужио српске власти да продају и донирају оружје појединим африцким земљама како би спрецили да оне признају Косово.

Пришстински лист "Зери" пренео је да Пацоли није желео да наведе имена тих афричких држава да косовске власти оптужују Србију о продаји оружја.

"Нема шпекулација. Има имена неких држава, али због дискреције остављамо ове информације за нас, јер морамо да користимо те информације", рекао је Пацоли.

Претходно је "Амнести интернешенел" упутио препоруку Србији да обустави извоз оружја Камеруну, након снимка погубљења у тој афричкој земљи на коме се виде војници са оружјем "Заставе" из Крагујевца.

"Амнести интернешенел" је невладина организација чије препоруке нису обавезујуће.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести