Лавров: КФОР и Еулекс да спрече било какво насиље над Србима

СОЧИ:  Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је данас КФОР и Еулекс да у потпуности спрече било какве покушаје насиља и вандализма на Косову усмерене против Срба и верских објеката. 
lavrov, tanjug
Фото: Tanjug

"Ми са Србијом делимо став да треба избегавати било какве акције које би могле да доведу до било каквих линија раздвајања на Балкану, које би могле да подржавају принцип ''или са нама или против нас'', рекао је Лавров након разговора у Сочију с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем. 

Он је додао да је апсолутно сигуран да одржива и сигурна будућност може да буде обезбеђена само у оквиру равноправне заједничке сарадње, за шта се залажу и Русија и Србија.

Поручио је да ће Русија наставити да промовише ове принципе и у УН и у ОЕБС и у Савету Европе и у другим међународним организацијама.

Лавров је рекао да се Русија стално залаже за стриктно и тачно испуњење и поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и подржава акције Београда које су усмерене ка испуњењу овог најважнијег међународног документа.

Лавров је, иначе, у разговору с Дачићем, констатовао и да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и оценио да ЕУ мора да утиче на Косово.

"Ми запажамо конструктиван став Београда у разговорима са Приштином под посредством Европске уније. Међутим, исту ствар не можемо да кажемо у вези са ставом косовских Албанаца. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година", навео је Лавров.

Он је оценио да би ЕУ требало да на себе преузме потпуну одговорност за такво стање ствари и да инсистира на испуњењу договореног.

Двојица министара оценила су да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу, а Лавров је додао да су у току припреме за Путинову посету Србији. 

Додик: Лавров 17. септембра у посети Бањалуци 

Председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је данас да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази у Бањалуку 17. септембра.  Лавров ће, казао је Додик, тога дана боравити у Бањалуци, где ће, између осталог, присуствовати освештању камена-темељца за српско-руски центар.
Додик је позвао грађане Српске да дочекају руског шефа дипломатије, пренела је РТРС. Подсетио је да је Влада Српске обезбедила три милиона КМ за изградњу тог центра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести