Лавров: Помињање велике Албаније је провокација

МОСКВА: Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је данас да је помињање велике Албаније неприхватљиво и провокација.
lavrov, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Лавров је, на конференцији за новинаре после разговора са српским колегом Николом Селаковићем у Москви, на питање Тањуга о ставу Русије према идеји велике Албаније коју промовише Аљбин Курти као решење косовсог проблема, и нон пејперу словеначког премијера Јанеза Јанше, који је нагласио да распад Југославије још није завршен, нагласио да није прва година у којој се помиње велика Албанија.

“Сматрамо да је то неприхватљиво о штетно. Стално позивамо колеге из ЕУ и НАТО, који брину од Приштини, да утичу да се прекине са изношењем таквих ставова и не допусте такве реторике“, истакао је он.

Што се тиче граница у Европи, укључујући држава настале распадом бивше СФРЈ, критиковао је Запад што такве идеје подржава када их износи неко од њихових штићеника.

„Сетимо се како западни партнери, укључујући и ЕУ, стално траже да се не мењају границе. Међутим, када то питање поставе они на чијој су страни, онда промене став. Сматрам да су то опасне игре“; нагласио је Лавров.

Лавров је истакао да је још увек на снази Резолуција УН 1244, да је нико није укинуо и да се мора поштовати.

„Сви одговорни политичари немају право да износе идеје које грубо крше концепт те Резолуције. Тај концепт је поштовање суверенитета Србије и указује да се конкретни статус Косова мора тражити путем дијалога“, нагласио је он.

Лавров је истакао да ће Русија подржати сваку одлуку која ће бити прихваћена од Србије.

Поводом јучерашње изјаве амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка, који је потврдио најаве да би Москва могла да се укључи у дијалог Београда и Приштине уз услове да Београд понуди нове елементе руског посредовања, и питање шта очекује од Беогарда да би учествовали у новом формату преговора, Лавров је нагласио да Русија ништа не намеће блиским пријатељима.

„Бићемо спремни да подржимо било које решење које предложи Србија”, нагласио је шеф руске дипломатије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести