Лавров: Срамно спречавање моје посете неће уништити односе с Србијом

МОСКВА: Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да срамно и незамисливо спречавање његове посете Србији, те поручио да нико неће моћи да сруши односе Москве са Србијом.
Lavrov i Putin Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Фото: Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP

„Десило се нешто незамисливо, одузимаје права једној сувереној држави на остваривање спољне политике, блокирање међународне делатности Србије према Русији”, навео је Лавров на онлајн конференцији за штампу.

Он је истакао да се ради о још једној очигледној демонстрацији колико су далеко НАТО И ЕУ спремни да иду у коришћењу најгрубљих средстава намећуући своја правила у у међународном праву.

„Ако се ова посета доживљава као претња светских размера, онда ствари на западу иду у лошем смеру”, поручио је Лавров.

Рекао је да је Србија изложена „вици и вриштању“ да направи коначан избор, а с тим у вези поменуо објаве бившег премијера Шведске Карла Билта који је рекао да је нешто најгоре што Србиа може да уради, управо да прими шефа руске дипломатије.

Кавров је осудио и став амбасадора САД у Београду Кристофера Хила, који је ауторском тексту поручио да yа Србију није могуће нешто треће, већ само - исток или запад.

Лавров је казао да и неупућени посматрач може јасно да види да Брисел не даје могућност сувереној држави да остварује своја права записана у Повељи УН.

Подсетио је да је НАТО, када је Русија прошле године понудила уговор о безбедности, указивао да не може да га прихвати, јер партнери имају право на слободан избор, а сада су тај исти принцип погазили.

“Србија не треба да има никакве слободе избора. То је цинизам, што нас никако не чуди. Запад је јасно ставио до знања да ће притискивати, користећи двоструке аршине. То се показало више пута, на пример и током бомбардовања Југославије“, објаснио је он.

Истакао је да то право спречавају они који су веровали у победу у Хладном рату, који сада желе да граде свој свет у складу само са својим ставовима и мишљењима.

Рекао је да зна да ће објашњење, које није чуо до сада за неодобравање дозволе прелета, из Брисела бити да су то саме земље одлучиле, те земље ће рећи да им је било наметнуто из НАТО и ЕУ.

Пренео је да је током посете Београду било планирано да се састане са председником Александром Вучићем, шефом дипломатије Николом Селаковићем, председником скупштине Ивицом Дачићем и представницима СПЦ.

„Ти контаки били би веома корисни. Али ти контакти неће бити прекинути. Позвали смо министра Селаковића да посети у најскорије време Русију. Надамо се да авион којим ће летети неће бити изложен срамотној казни Брисела, који је изгубио све компасе“, рекао је Лавров.

Он је указао да је било планирано да се размотри шира агенда, да се разговара о брзом развоју стратешког партнерства, али и о међународним питањима.

„Чини ми се да бриселски манипулатори нису желели још један пут да нам пруже могућност да у престоници Србије потврдимо још једном руски став у вези Косова и БиХ, али и искажеммо подршку за иницијативу „Отворени Балкан“, која је у интересу свих земаља региона. Очигледно је да Брисел, НАТО и ЕУ, желе да претворе Балкан у свој пројекат „затворени Балкан““, закључио је Лавров.

Понижавајући наводи медија дам сам хтео да пресретнем Шолца

Лавров је изјавио да су понижавајући наводи неких медија на Западном Балкану како је он посетом Београду хтео да пресретне немачког канцелара Олафа Шолца, који намерава да посети балканске земље.

Лавров је, на питање Тањуга да ли може да каже како је дошло до тога да му буде ускраћена могућност да допутује у Србију, односно прелет преко три државе, шта је наведено као разлог за то и да ли то значи да ће му бити ускраћено и било које друго путовање преко и у земље НАТО и ЕУ или се то односило само на путовање у Србју, рекао да у овом тренутку не може да размишља о другим земљама и ЕУ и НАТО и релцијама, пошто сада не постоје никакви планови за разговоре и посете.

Додао је да тренутно никог не очекује од представника тих земаља у Москви.

"А, што се тиче разлога, разлози су се разматрали у српској штампи пре неколико дана, у хрватској и медијима других земаља на ЗБ. Била је верзија да је Лавров сада у Србији један од најнепожељнијих гостију, јер је одлучио да пресретне Шолца који има намеру да дође на ЗБ. И наводе да је Шолц био јако незадовољан и чак увређен пошто се, како кажу, Србија одлучила, како му се чини, на овако непоштен корак", навео је Лавров.

Истакао је да оставља тим "аналитичарима" и медијима који то пишу на савест што то раде.

"То је понижавајуће, не само за оне људе о којима причају и покушавају да предвиде њихову рекацију већ и за саме те медије који покушавају да тако стекну публицитет", рекао је Лавров.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести