Лес: Србија би дала Косово за Српску

САРАЈЕВО: Истраживач британског Центра за геополитике и бивши дипломата у БиХ Тимоти Лес тврди, коментаришући наводни словеначки "нон пејпер", да би Србија прихватила "губитак Косова", ако би заузврат добила Републику Српску и понавља да све док не буду испуњене жеље Срба, неће бити мира на Балкану.
kosmet/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Лес је за сарајевски "Face TV" рекао да неће доћи до примене наводног "нон пејпера" све док је на власти амерички председник Џозеф Бајден, али сматра да су Срби спремни да чекају и четири године како би, како је навео, остварили циљ који желе две деценије, преноси Avaz.ba.

Тврди и да Балкан никада неће ући у ЕУ, као и да је "Мали Шенген један од фронтова до реализације пројекта Велике Србије".

Лес је поновио тезу да ће тензије остати све док се не промене границе и оценио да би се, ако се РС отцепи, БиХ нашла "у оној ситуацији коју Србија има са Косовом".

У том контексту истакао је да постоји јасна граница која одваја РС од Федерације БиХ.

Лес предвиђа да је могуће да дође до мањих сукоба око Брчког, Мостара и Косовске Митровице, а сматра и да ће, ако дође до насиља, доћи "од стране Бошњака који бране БиХ".

"Не предвиђам рат, али увек постоји опасност! Ако дође до насиља, доћи ће од стране Бошњака који бране БиХ. Једина врста сукоба коју би могли водити је понављање сукоба из ‘99. на Косову!", рекао је Лес.

То је, упозорио је, политичко самоубиство,

"Бошњаци немају војску, ако нападну БХ Србе имаће проблем са Србијом, изгубиће морални интегритет. Ако се Срби отцепе, Бошњаци би се бунили, али неће се борити за немогући циљ. Ако се РС отцепи, БиХ би се нашла у оној ситуацији коју Србија има са Косовом. Ситуација се променила, људи су се раздвојили, постоји јасна граница која одваја РС од Федерације", рекао је Лес.

Он сматра да је наводни "нон пејпер" потекао из канцеларије словеначког премијера Јанеза Јанше и оценио да тај документ представља признање нове политичке стварности.

"Не подржавам ништа велико, концепт великих држава је да се састављају расуте заједнице! Оно што видим у будућности су државе нације какве постоје свугде, то људи у РС истински желе! Све док те жеље не буду испуњене, регија ће бити напета и парализована. Неће доћи до било какве реорганизације регије у блиској будућности. Бајден то неће прихватити. Не искључујем могућност малих сукоба око Брчког, Мостара и Митровице", навео је он.

Лес је оценио да би се Србија "сврстала с Русијом ако РС буде уједињена са Србијом", те да би то створило јачу проруску државу на Балкану што, наглашава, није у интересу САД.

"Уједињење Србије и РС би била врста споразума између Србије и САД, где би Вашингтон наплатио цену! Србија ће прихватити губитак Косова, ако заузврат добије РС, то је дугорочни план. Србија верује да БХ Срби показују да је БиХ немогућа држава која не вреди чувања, и да ће Америка дозволити распад БиХ, тако би се истовремено решила два проблема. Србија је свој тренутак пропустила, имала је могућност под Трамповом администрацијом, време је истекло!", оценио је Лес.

Како је додао, наредне четири године неће се ништа дешавати, али да су Срби "спремни чекати и цетири године да остваре циљ који желе две деценије".

"Србија се бори остварити циљ, Мали Шенген је један од фронтова до реализације пројекта Велике Србије", тврди Лес.

На питање зашто сви не удруже снаге и не направе план о увођењу целог Балкана у ЕУ, тако да нема проблема са границама нити другим питањима, Лес је одговорио да је та политика пропала.

"Француска не жели да чује за то, ширењем ЕУ слаби њен утицај. Регија се бори да испуни критеријуме за ЕУ зато што су под теретом држава. Регија никада неће ући у ЕУ. 20 година су имали прилику, нису успели", рекао је Лес.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести