Лидери СзС покушали да уђу у Стари двор, а онда оградом из Коларчеве блокирали РЕМ

БЕОГРАД: Седница Савета за равноправност у Скупштини града прекинута је након што су лидери Савеза за Србију покушали насилно да уђу у зграду Старог двора.
skupstina beograda, Tanjug
Фото: Tanjug

Испред Старог двора били су лидери СзС су Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Борко Стефановић, и председник општине Стари град Марко Бастаћ, као и одборници СзС у Скупштини града.

Испред зграде Градске управе Београда за 10 сати била је најављена конференција за новинаре СзС, о, како су најавили, спречавању пројеката које град планира.

Након што су се окупили испред зграде Управе, представници СзС дошли су до Старог двора.

Жене које су учестовале на састанку Савета спречавале су представнике опозиције да уђу у зграду, јавили су извештачи Танјуга. 

Неке од њих су у једном моменту селе на степенице испред Старог двора.

Они су затражили је да се обрати градоначелник Београда Зоран Радојичић, којег називају “фикусом, верзија 2.0”.

Ту су била и два возила Хитне помоћи, а окупљене жене тврдиле су да је позлило једној старијој жени, јер јој је наводно Бастаћ уперио мегафон у уво, због цега се онесвестила.

Такође, позлило је још двема учесницама састанка, пренеле су њихове колегинице.

Један од лидера СзС и шеф одборника у Скупштини града Никола Јовановић рекао је да је ушао у Стари двор и да је разговарао са представницима Градске управе и питао да ли је градоначелник на радном месту, јер као одборник жели да разговара са њим.

Он је рекао да су добили информацију да ће заменик градоначелника Горан Весић изаћи да разговара са окупљенима испред Двора, који се, ипак, није појавио.

Такође, тврди и да је видео Весића у згради, који је “послао жене да бране зграду Старог двора”.

Жене, запослене у Градској управи, међу којима су секретарка Наташа Станисављевић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и друге, које су изгурале лидере СзС, викале су “фашисти” и "стоп насиљу", док су представници опозиције узвикивали “Весићу, лопове” и тражили да градоначелник изађе и обрати се окупљенима.

На платоу испред Старог двора је био је и велики број представника медија.

Захтеви окупљених представника СзС су да градоначелник обустави све започете пројекте, који су по њихом мишљењу "штетни и разарајући", као и "хитна смена Горана Весића".

Бошко Обрадовић са неколико представника лидера СзС, који су се након покушаја упада у зграду Скупштине града упутили на Трг републике, где су заштитну ограду из Коларчеве улице, која је служила да обезбеди грађевинске радове у склопу реконструкције Трга , пренео је испред седишта РЕМ-а, и како је рекао, блокирао ту институцију, која како оцењује, не ради свој посао. 

Као објашњење да РЕМ не ради свој посао и "право" да постави ову ограду навео је да ТВ Пинк, која је у приватном власништву, користи националну фреквенцију да би, тврди, пропагирала политику власти. 

Обрадовић тврди и да су заштитне ограде послужиле председнику Александру Вучићу и заменику градоначелника Београда Горану Весићу да онемогуће протесте “1 од пет милиона”. 

“Ми смо зато дошли до Коларчеве и скинули све ограде које су ту стајале, као што су опозиционира на челу са патријархом Павлом пробили Коларчеву улицу 1997. године тако смо и ми сада пробили ове кордоне и ослободили Коларчеву за нормалан саобраћај”, казао је Обрадовић новинарима.

Лидер Покрета Двери назвао је РЕМ “епицентром медијског зла које се данас дешава у Србији” и додао да су их блокирали , јер онај који треба да се реконструише није Град Београд, нити градско језгро, већ РЕМ, јер дозвољава необјективно информисање и медијски мрак и насилнички обрачун са свима који другачије мисле.

Обрадовић није одговорио на питање новинара ТВ Пинка- који је реаговао после тврдње лидера Двери да су они против насиља - је ли је у реду да прети новинарима, и навео да се то догодило њему и колегиници са ТВ Прве испред Старог двора док су извештавали о покушају лидера СзС да уђу у Скупштину Града. 

Обрадовић је узвратио саркастичном примедбом да ово није кзн за медије "који су страначки ботови" и рекао да се обраћа представницима медија који су стварно новинари. 

Док су представници Савеза за Србију са Трга републике отишли испред РЕМ у згради Старог двора, настављена је седница Савета за равноправност, која је прекинута након што су лидери СзС покусали да уђу у зграду.

УЦ:Две жене из Скупштине града на кућном лечењу

Двема женама, којима је позлило приликом покушаја представника савеза за Србију да уђе у зграду Скупштине граде, указана је помоћ у Ургентном центру и оне су на лични захтев пуштене кући.

Заменик директора Ургентног центра др Душан Јовановић каже да су око 11 сати примљене Т.С.(61) и Љ.Ђ.(69) видно узнемирене, у стању шока, да се једна пожалила да је добила ударац у главу, а друга у стомак.

"Урађена је иницијална дијагностика. Препоручено им је да остану на даљој дијагностици и опсервацији у Ургентном центру што су оне одбиле и на лични захтев напустиле Ургентни центар", рекао је Јовановић за Танјуг.

Он је додао да им је преписана одговарајућа терапија и да им је саветовано да у случају погоршања стања одмах се јаве у ову установу.

Чланови СзС, предвођени лидером "Двери" Бошком Обрадовићем, покушали су данас раније да уђу у Скупштину града Београда, у чему су их спречиле жене присутне на седници Савета за родну равноправносткоја је била у току.

Лидери СзС: Није било насиља са наше стране

Представници Савеза за Србију тврде да данас испред Скупштине града Београда није било никаквог насиља са њихове стране и да је све што се могло видети пропаганда. 

"Све време смо били потпуно мирни испред Градске куће и никаквог насиља није било. Нисмо покушавали да на силу уђемо, већ смо предали захтеве и звали градоначелника" написао је на свом написао је на свом Твитеру налогу члан СзС и лидер Левице Србије Борко Стефновић и навео да су, друге стране "инструиране припаднице СНС вређале, ударале и лажно падале у несвест, иако их нико није пипнуо".

На Твитеру се огласио и лидер Двери Бошко Обрадовић који је написао да од њега "праве монструма".

"Могу да ме ухапсе, могу да ме убију, али ми је најгоре што од мене праве монструма и нешто што ја нисам".Он тврди да је реч о лажима, пропаганди и мржњи, те навео да "ову борбу за слободу и правду води и за све оне жене које су натеране на онакво самопонижање" .

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести