Лидери Западног Балкана потписали три споразума о мобилности

БЕРЛИН: Лидери западнобалканске шесторке данас су на Самиту Берлинског процеса потписали три споразума о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.
t
Фото: AP Photo/Michele Tantuss

Споразуме су потписали премијерка Србије Ана Брнабић, премијери Северне Македоније Димитар Ковачевски, Црне Горе Дритан Абазовић, Албаније Еди Рама, председник Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и премијер привремених приштинских инситуција Аљбин Курти.
Споразуми су потписани у присуству немачког канцелара Олафа Шолца и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, као и генералне скретарке Савета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу.
Споразумом о слободи кретања и боравка грађана, односно о узајамном признавању личних карата поједностављује се прелазак границе/административних прелаза становника Западног Балкана, јер предвиђа да је за прелазак довољно поседовање личне карте.
Предвиђено је да ће стране поједноставити административне поступке за улазак, транзит и кратки боравак становника ЗБ са личним картама.
Споразумом о признавању академских квалификацијама регулише се међусобно признавање факултетских диплома, наставак студија и правила о употреби стечених квалификација, укључујући приступ тржишту рада.
Споразум предвиђа да се период признавања диплома са постојећих неколико месеци скрати на максимално 14 дана.
Такође, омогућава се мобилност студената и академског особља на Западном Балкану на основу Лисабонске конвенције о признавању диплома, Болоњског процеса и релевантних правила ЕУ. За почетак ће се примењивати на државним универзитетима и постепено ће се проширити на приватне универзитете.
Успостављају се и заједнички стандарди и процедуре за признавање квалификација и укидају постојеће накнаде за признање високошколских квалификација за студенте.
Укидањем сувишне папирологије и процедура, грађани региона ће моћи лакше да студирају и раде, са главним циљем да се омогући циркулација младих у региону.
Споразум о међусобном признању професионалних квалификација за лекаре, стоматологе и архитекте предвиђа аутоматско признавање професионалних квалификација за одабране професије, које недостају на тржишту рада.
Омогућава пружање услуга доктора медицине, стоматолога и архитекти на ЗБ, на основу Директиве ЕУ о признавању стручних квалификација.
Овим споразумо се успоставља јединствена примена правила и ствара основ за мобилност професионалаца широм региона. Документ обухвата три професије и ствара основу за преговоре за још четири професије - бабице, медицинске сестре, фармацеуте и ветеринаре у наредном периоду.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести