Линта: Антидејтонски и апсурдан захтев Џаферовића за смену Додика

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује као антидејтонски и апсурдан захтев бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића упућен Високом представнику УН Кристијану Шмиту да покрене питање смене српског члана Председништва Милорада Додика, како би се одблокирао рад Председништва БиХ.
s
Фото: Youtube Printscreen

„Захтев Џаферовића представља доливање уља на ватру и додатно погоршавање узавреле политичке ситуације у БиХ с циљем да међународна заједница интервенише против Срба и Републике Српске. Потпуна је бесмислица да Џаферовић тражи смену Додика због тога што му се не свиђа начин како он гласа на седници Председништва БиХ. Представник Републике Српске у Председништву БиХ има право да гласа по сопственом опредјељењу“, навео је Линта.

Он изражава уверење да Кристијан Шмит, који није легално изабран на функцију Високог представника, неће искористити тзв. бонска овлашћења и сменити Милорада Додика јер би то представаљало директар удар на мир и стабилност у БиХ и региону.

Линта наводи да је у питању један од многих доказа да Џаферовић и политичко Сарајево не одустају од пројекта даљег урушавања Републике Српске с крајњим циљем њеног укидања и стварања унитарне БиХ у којој би Бошњаци имали доминацију.  „У остварењу наведеног ратног циља Алије Изетбеговића и СДА бошњачки политичари очекују и траже подршку појединих западних центара моћи а као средство користе лажни мит о Сребреници. Због тога је важно константно инсистирати на поштовању изворног Дејтонског мировног споразума и повратку отетих надлежности. Поред тога, потребно је да Србија и Српска заједно покрену снажну политичку, дипломатску и правну борбу у међународној заједници за истину да се у Сребреници није десио геноцид и да није стрељано 8.000 Муслимана већ неколико пута мање, као и да нису стрељани муслимански цивили већ заробљени муслимански војници. У питању је ратни злочин који је био последица освете због бруталних злочина које су припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ починили над Србима у средњем Подрињу“, навео је Миодраг Линта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести