Линта: Циљ Туђмановог режима етнички чиста Хрватска

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да је "злочиначка акција ''Бљесак'' (1. маја1995) један у низу доказа да је циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе". 
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

"Данас се навршава 24 године од наведене акције хрватске војске и полиције (у Западној Славонији), у којој је убијено близу 300 српских цивила и ратних заробљеника, а протјерано преко 20.000 Срба", подсетио је Линта у данашњем саопштењу.

Он је додао да се, међутим, "не сме заборавити чињеница да је у злочиначкој акцији ''Бљесак'' протеран мањи део српског становништва тог подручја", јер је "већина Срба из западне Славоније протерана је још у јесен 1991. године у злочиначким акцијама ''Откос'', ''Оркан'' и ''Папук''". 

Линта је оценио да је јасно је да надлежни органи Хрватске неће привести правди одговорне за ратне злочине над Србима јер се они сматрају ослободиоцима и херојима, и поставио питање српском Тужилаштву за ратне злочине када ће бити "подигнуте оптужнице против наредбодаваца, организатора и починиоца бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима" у тим злочиначким акцијама.

"Крајње је време да наше Тужилаштво почне да процесуира бројне ратне злочине који се почињени и против Срба а не само против Хрвата, Бошњака и Албанаца. У супротном, српско Тужилаштво за ратне злочине због непроцесуирања злочина над српским цивила и ратним заробљенциима оправдава врхунску лаж Загреба и Сарајева да су Срби тобоже били агресори, а Хрвати и Бошњаци ослободиоци и жртве", истакао је Линта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести