Линта: Хапшење Срба у Негославцима нова провокација и притисак Хрватске

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта оценио је као срамно хапшење Срба у селу Негославци поред Вуковара, као и да то представља смишљену провокацију Хрватске и нови притисак на Србе.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Очигледно је да је у питању брутална демонстрација силе и застрашивање невиних људи како би се преостали Срби протерали са својих вековних огњишта, навео је Линта у саопштењу и додао да бројне чињенице показују да ниједан од ухапшених Срба није починио ратни злочин против ратних заробљеника на Овчари.

Линта истиче да је хрватска полиција у раним јутарњим часовима ухапсила осам Срба од који су шесторица у току дана пуштени на слободу (Бранко Абаџић, Душан Божичковић, Голуб Планинац, Љубо Мишановић, Ратко Латиновић и Војо Ивчевић). Преостала двојица Срба (Војин Крстић и Драженко Ђокић) су задржани у притвору.

Он подсећа да су свих осам ухапшених Срба више пута били на информативним разговорима у претходних 20-так година и да су се увек уредно одазивали на позиве полиције.

Војин Крстић је био чак четири пута на информативном разговору у Осијеку, а пети пут није ни ишао јер је полиција повукла свој позив на информативни разговор који му је упутила 22. маја ове године, напомиње Линта.

Линта је позвао Министартсво спољних послова Србије да упути протест званичном Загребу и захтева да Војин Крстић и Драженко Ђокић буду пуштени на слободу у најкраћем временском року.

Он сматра да Србија не сме више да дозволи да се Срби у Хрватској хапсе без икаквих доказа и да се против њих покрећу монтирани судски поступци на основу, како каже, лажних и измишљених исказа сведока-сарадника.

Позвао је и Тужилаштво за ратне злочине у Београду да почне да покреће истраге и подиже оптужнице везано за више од 120 убијених српских цивила у Вуковару пре почетка рата, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести