Линта осудио неистине СДА на рачун Хандкеа и Кустурице

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије осуђује неистине које износи Странка демократске акције на рачун Петера Хандкеа и Емира Кустурице.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

"Странка демократске акције у свом саопштењу понавља бруталне и безочне лажи да се овогодишњи добитник Нобелове награде Петер Хандке тобоже сврстао на страну оних који негирају геноцид и насилнике правдајући ратне злочинце, као и да је издао људскост, истину и правду. Српски народ је поносан на чињеницу да је један велики књижевник и интелектуалац као Петер Хандке стао на страну истине и правде без обзира на последице", навео је Линта у изјави коју је доставо медијима.

Он замера странци СДА због тога што, како каже, не одустаје од ратнохушкачке и србомрзачке политике која наноси велику штету и констатно производи неповерење и продубљује поделе између два народа.

"Пресуде Хашког трибунала да је у Сребреници тобоже извршен геноцид су политичке и нису засноване на праву и чињеницама већ су резултат ратне пропаганде", тврди Линта.

Он је одбацио и оптужбе СДА на рачун је Емир Кустурице, који је, како су они навели, издао свој народ, веру и све људске и моралне принципе у време лажног геноцида.

"Веома је занимљиво како СДА много смета чињеница да је Кустурица јасно поручио да је његова породица пореклом српска православна и да се он само вратио својим коренима, а не смета им што су њихови преци за време турске окупације напуштали хришћанство и примили ислам. Да није било османлијске окупације никада преци Бакира Изетбеговића и многих других потурчених Срба не би били муслимани и не би се одлуком из 1993. године назвали Бошњацима", наводи Линта.

Додаје да у данашње време свако има право да се слободно опредељује по националној и верској припадности, та примећује да "због тога жестока мржња коју СДА показује према Емиру Кустурици највише и најбоље говори о карактеру највеће бошњачке странке и њеном руководству".

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести