Линта подсећа на херојску погибију мајора Тепића пре 30 година

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсећа да се данас навршило 30 година од херојске погибије припадника регуларне ЈНА мајора Милана Тепића у Бјеловару.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Линта је нагласио да херојски подвиг Милана Тепића никада не сме бити заборављен, јер је, каже, он свесно жртвовао свој живот за част и слободу српског народа који је нападнут од проусташког режима Фрање Туђмана.

Линта истиче да нико није осуђен због стрељања три официра и шест војника ЈНА који су се предали након заузимања касарне у Бјеловару 29. септембра 1991. године, те да су починиоци добро познати, али да се у Хрватској у овом али и многим другим случајевима ратни злочинци славе као хероји.

Тужилаштво за ратне злочине Србије и даље ништа не чини на процесуирању масовних и бројних злочина над нашим народом које су починиле хрватске паравојне, војне и полицијске снаге, констатовао је Линта у изјави коју је доставио медијима.

Мајор Тепић је одбио да се преда хрватским паравојним снагама и дигао је у ваздух војно складиште и себе како се непријатељ не би домогао оружја и њиме убијао његове војнике и српски народ. С њим је страдао и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић из околине Ваљева који исто није хтио да се преда. Центар збивања херојског старадања мајора Тепића и војника Мирковића била је касарна „Божидар Аџија” у Бјеловару поред које се налазило војно складиште „Беденик”, а након што је већи број непријатељских снага ушао у војно складиште мајор Тепић је 29. септембра 1991. године дигао у ваздух огромну количину материјално-експлозивних средстава.

Предсједништво СФРЈ је 19. новембра 1991. године прогласило мајора Милана Тепића, родом из Комленца код Козарске Дубице, народним херојем, последњим и јединим у протеклом рату.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести