Линта: Варварски напади на православне храмове у Сарајеву

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио варварске нападе на православне храмове Светог Саве и Светих апостола Петра и Павла у Сарајеву.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Обијање, пљачкање и скрнављење наведених православних храмова није ништа ново и само су један од многобројних антицивилизацијских напада на објекте Српске православне цркве у том граду који трају од завршетка рата, изјавио је Линта.

Он је саопштењу за јавност навео да бројне чињенице показују да је у питању континутитет рушилачке кампање и намера потпуног затирања вишевековног постојања српског народа у Сарајеву, а малобројним Србима се шаље отворена порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе.

Линта је позвао међународну заједницу и њене представнике у Босни и Херцеговини да конкретно реагују и заштите православне храмове и малобројне Србе у Сарајеву и Федерацији БиХ.

Некажњено скрнављење православних храмова само је један у низу доказа да је мит о мултиетничком Сарајеву безочна лаж и измишљотина и да је циљ бошњачке политике био протеривање преко 150.000 сарајевских Срба, а након рата систематско цементирање етничког чишћења, закључио је Линта.

Како је претходно јављено, три дана после провале и пљачке Храма Светог Саве у сарајевском насељу Блажуј уочи Православне нове године, оскрнављен је и комплекс цркве Светих апостола Петра и Павла у насељу Осеник.

Материјална штета није велика, али јесте узнемиреност православних парохијана којих је све мање у главном граду Босне и Херцеговине.

Док је полиција тражила непознате пљачкаше Храма у Блажују, догодила се провала и у црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље, преноси РТРС.

На црквеном дому разваљена су врата, однет је део ситног инвентара, а просторије испретуране.

Изграђен у 19. веку, Храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату је рушен, а 2007. почели су са обновом богомоље.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини била је често мета напада и скрнављења - паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести