Литије у ЦГ, у Будви предводе Царевић и Радовић

ПОДГОРИЦА: У више црногорских градова вечерас се поново одржавају молебани и литије у знак протеста против Закона о слободи вероисповести, а литији у Будви присуствују градоначелник Будве Марко Царевић и председник локалног парламента Крсто Радовић, који су недавно привођени.
1
Фото: Youtube Printscreen

Литију у Подгорици предводи Будви предводи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Након молебана у староградској цркви Света Тројица грађани су предвођени свештенством кренули будванским улицама ка цркви Света Петк

Према процени организатора ово је најмасовнија литија која је организована у Будви, преносе Вијести.

Окупљени узвикују, "Не дамо светиње", "Устала је Црна Гора, светиња се бранити мора", "Мило лопове"...

На литији крст носи припадник будванске интервентне јединице ЦБ Вук Вуковић, који је најавио да ће у понедељак раздужити униформу.

Молебан у Подгорици почео је у 19 сати, а литија у 20 сати испред Храма Христовог Васкрсења.

Литију је, као што је и најавио, пријавио митрополит црногорско-приморски Амфилохије чији је проглас прочитан пре почетка литије, а у којем се позивају верници и други учесници литија да се придржавају здравствених мера које је предложио Институт за јавно здравјје.

Учесницима литије је поручено да поштују мере Националног координационог тела за заразне болести и држе дистанцу.

Полиција не регулише саобраћај на улицама Подгорице, којима се креће литија.

Предвиђено је да литија прође поред зграде старе Владе, поред Правног и Економског факултета и Далматинском улицом назад до Храма Христовог васкрсења.

Пре почетка литије у Храму је одржан молебан.

Тужилаштву и Управи полиције је у прогласу поручено "да се понашају законито, те да су дужни да заштите, а не да крше Уставом загарантована права грађана".

У Никшићу полиција не обезбеђује скуп, нити регулише саобраћај.

Претходно је из Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори најављено да ће се молебани и литије одржати у Подгорици, Никшицу, Будви, Бару, Херцег Новом, Котору, на Жабљаку, у Даниловграду, Пљевљима, Беранама и Бијелом Пољу, додаје РТЦГ.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести