Локалне амбиције уздрмале бојкот избора

Остало је још двадесетак дана до расписивања парламентарних избора, а на политичкој сцени Србије још увек није познато које ће све странке изаћи за заједничкој листи.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Председник Србије Александар Вучић индиректно је потврдио да ће бити носилац листе Српске напредне странке, али још увек није одређено кога ће напредњаци примити под свој изборни кишобран.

Председник Социјалдемократске партији Србије Расим Љајић први је био на консултацијама код Вучића још пре неколико месеци и нада се да ће врло брзо постићи договор о заједничком изласку на изборе. На договору  је био и председник социјалиста Ивица Дачић, који је понудио Вучићу заједнички изборни наступ. Коначан став требало би да буде обнародован до краја месеца, али се из јавних наступа страначких функционера ипак може наслутити да ће пред бираче вероватно изаћи одвојено. Медији спекулишу о томе да ће на листи СНС-а бити места за Покрет социјалиста и Покрет „Снага Србије”, али не и за Српску народну партију, Српски покрет обнове и Народну сељачку странку, но све то је још увек у домену нагађања.

На опозиционом делу политичке сцене стварају се нови савези, али се појављују и нови изборни играчи јер цензус од три одсто за многе значи већу шансу за улазак у парламент. Либерално-демократска партија ће на предстојеће изборе изаћи у оквиру Покрета „Звоно, а не странке”, којем се придружила и Коалиција „Толеранција”, у чијем саставу, осим више удружења и група грађана, делују и три мањинске странке – Влашка народна странка, Странка Црногораца и Бошњачка грађанска странка.

Председник Србије Александар Вучић индиректно је потврдио да ће бити носилац листе Српске напредне странке, али још увек није одређено кога ће напредњаци примити под свој изборни кишобран

Лига социјалдемократа Војводине, предвођена Ненадом Чанком, удружила се у Војвођански фронт, који чине Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Либерално-демократски покрет Војводине, „Заједно за Војводину”. Наступиће, кажу, заједно с партијама које своју политику дефинишу као проевропске, у оквиру Европског блока, у којем су и Странка модерне Србије, Грађански демократски форум, „Слободно Панчево”, Црногорска партија, Румунска партија, Форум В-21.

Очекује се да ће на изборе изаћи нови Покрет „Метла 2020”, формиран на иницијативу председника ДСС-а Милоша Јовановића крајем прошле године. Покрету се прикључила и Група за просперитет Србије, организација „Тим за живот”, разни локални покрети, међу којима су „Староседеоци” из Краљева. Члан Председништва Покрета „Метла 2020” Новица Антић изјавио је  да треба учествовати на изборима.

Фото: Tanjug

И Удружење „1 од 5 милиона” најавило је учешће на изборима, али је још увек отворено питање с ким и како ће правити листу. Ту је и око 70 представника различитих група грађана из целе Србије, некадашњи функционери ДС-а, ЛДП-а, УРС-а, СДС-а који су се окупили у организацији „Србија 21” и спремни су да изађу на изборе, али одлуку још нису донели.

Радикали ће, као што су и увек до сада чинили, на изборе изаћи самостално. Лидер Српског патриотског савеза Александар Шапић после „неспоразума” с лидером „Здраве Србије” Миланом Стаматовићем о заједничком наступу на изборима, одлучио је да иде сам.

На парламентарне и локалне изборе у „петнаестак општина” излази Покрет „Левијатан”. Председник покрета Павле Бихаљи наглашава да „’Левијатан’ на изборе самостално, уз образложење да их не интересују ни коалиције, ни странке, ни власт, ни опозиција”.


Стране службе и кумовска комбинација

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је  да је Млађан Ђорђевић нижеразредни сарадник једне стране службе, који не зна ни улицу да пређе док му они не кажу. Он је тако прокоментарисао наводе некадашњег саветника Бориса Тадића да је „Србија заробљена земља” и његову оцену да председник Вучић нема никакву политику осим, како је казао, очувања своје власти.

– Сећам се, био је саветник тадашњег председника Србије, сећам се да се возио у аутомобилу са забоденим „хеклером” поред седишта. Једино како се њега сећам јесте како се враћао с Косова, где је ишао да људима прича какву политику да воде, па су му људи рекли шта мисле о њему – рекао је Лончар, уз опаску: – Све у свему, то је човек који не зна шта је лево, шта је десно.

Генерални секретар Покрета социјалиста Предраг Вулетић каже да близак сарадник Драгана Ђиласа Млађан Ђорђевић напада Александра Вучића јер се спрема за председничку кандидатуру 2022. године. Како се наводи у саопштењу, ПС не може да затвара очи пред том, како су рекли, „тајкунско-лоповском” комбинацијом кумова, а нарочито зато што пљују по својој земљи, народу и председнику Александру Вучићу.


Претходних дана политичка јавност бавила се евентуалним изласком на локалне изборе председника општине Параћин Саше Пауновића и градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, функционера СзС-а који заговара бојкот. Њиховом „тиму” се придружио и председник општине Стари град Марко Бастаћ, уз поруку да СНС једино у тој београдској општини може бити побеђен. Бастаћ, који је и функционер Странке слободе Драгана Ђиласа, није до краја саопштио своју одлуку, а у видео-снимку објављеном на „Твитеру” једино каже: „Нисам гласао за декларацију о бојкоту. Никада нисам потписао Споразум с народом”.

Потпредседник Владе и функционер СНС-а Небојша Стефановић изјавио је да „од првог момента” није веровао у то да је део опозиције који је најавио бојкот озбиљан у том наступу, зато што су, како је рекао, све време кокетирали с неким групама грађана да уместо њих изађу на изборе.

– Бесмислено је да негде има добрих услова за изборе, а негде не – указује Стефановић. – Изменили смо законе, добијају позиве да гостују на телевизијама с националном фреквенцијом.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици каже да део опозиције и даље верује да је бојкот најбољи начин да се бори за демократију, на шта ЕУ јасно каже да то није њихов предлог. Додаје уједно да ЕУ не затвара очи пред ситуацијом на политичкој сцени у Србији, већ да охрабрује Владу да уради све што је могуће да се обезбеди да избори буду слободни и фер.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести