Лончар: Пензионерима од понедељка првих 300.000 пакета витамина

БЕОГРАД: Пензионери ће од понедељка добити првих 300.000 пакета витамина, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар и нагласио да је набавка витаминског пакета спроведена у складу са свим законским процедурама.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar  Foto: Tanjug/video
Фото: Министар здравља Златибор Лончар Фото: Танјуг/видео

Лончар је рекао да је набавка спроведена тако да пензионери што пре добију витаминске пакете и да је Министарство, како би набавило довољну количину витамина, ангажовало девет произвођача - Slaviamed, Farma Novu, Proton System, Esensa, GMZ Ervamatim, Galeniku, V&B, Par Pak и Goodwill Pharma.

Министар је за ТВ Пинк казао да је прво контактирао највећег произвођача у Србији - Хемофарм, али да му је директор те компаније Роланд Зелингер рекао да им се више исплати да поклоне количине које тренутно имају, него да улазе у производњу витамина.

Упитан за критике о начину на који се спроводи набавка, Лончар је рекао да се представници бивше власти, Драган Ђилас и Мариника Тепић, на све начине боре да пензионери не добију витамине и да њихови напади немају никакве везе са набавком јер је, како је истакао, све урађено максимално брзо и коректно.

Како је приметио, помоћ пензионерима критикују представници бивше власти у чије време, навео је Лончар, није изграђена ниједна болница, није купљен ниједан санитет, није постојао буџетски фонд за лечење деце у иностранство, а пацијенти су ишли на операције гама ножем у Турску.

‘‘Нека замисле грађани у каквој бисмо били ситуацији да су они данас на власти, не бисмо имали респираторе, болнице, санитете... Држава је у њихово време функционисала по принципу тајкуна, прављени су закони и уредбе тако да они добију све, а држава је доведена до банкрота. Шта они знају о витаминима, нису витамини секунде да се тако краду’‘, рекао је Лончар.

Додао је да Ђиласу и Тепићевој смета што се витамини набављају од фирме чији је власник Мађар, Золтан Тамаш, и да га повезују са председником Србије Александром Вучићем.

‘‘Вучић нема никакве везе са том фирмом. Ово је била Вучићева идеја, а ми у Министарству здравља смо спровели целу процедуру. Ако нешто није урађено како треба, постоје надлежни органи и тужилаштво, нека пријаве и надлежни ће то да испитају’‘, навео је Лончар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести