Лондон: Москва је уплетена у шкотски референдум

ЛОНДОН: Русија се уплитала у референдум у Шкотској 2014. године, а британска влада је пропустила да затражи темељну истрагу о могућој директној умешаности Кремља у гласање о Брегзиту, саопштено је из одбора за безбедност и обавештајне послове британског парламента, известио је Ројтерс.
big ben pixabay
Фото: pixabay.com
У данашњем саопштењу се наводи да је одбор дошао до кредибилних коментара из независних извора који сугеришу да је Русија предузимала акције с циљем да изврши утицај на исход регереднума у Шкотској 2014. године.
 
Такође, у саопштењу парламентарног одбора стоји да се на основу сазнања из добро упућених, кредибилних независних извора може претпоставити да је Русија настојала да утиче на исход кампање Бриxита, али да влада у Лондону није имала доказе за руску умешаност.
 
У истом документу Русија се означава као непријатељска сила која на разнородним фронтовима угрожава и Уједињено Краљевство и западне савезнике - од шпијунаже и сајбер напада до уплитања у изборе и "прања прљавог" новца.
 
"По свему судећи, Русија сматра да је Велика Британија један од њених најзначајнијих обавештајних циљева", каже се у извештају.
 
Кремљ је саопштио да се Русија никада није уплитала у изборне процесе страних земаља и одлучно је, у више прилика, негирала да се уплитала у унутрашња питања западних земаља, оптуживши САД и Велику Британију да су подлегле антируској хистерији.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести