Ловћенац, Фекетић и Иђош добиће канализацију

Председник општине Мали Иђош Марко Лазић каже да њихова општина никада није имала тако висок буџет, историјски, чак милијарду динара, а све захваљујући помоћи виших нивоа власти.
ф
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

По његовим речима, за изградњу пречистача отпадних вода од Покрајинске владе Општина Мали Иђош добила је 405 милиона динара, што ће бити исплаћено у две годишње рате. Прва ће бити уплаћена ускоро, а наредна идуће године.

– Сада треба да нам буде уплаћено 202 милиона, а 2020. године још толико – каже Лазић за „Дневник”. – Радови ће почети у јулу или најкасније августу.

За изградњу пречистача није потребно више од четири месеца да се радови приведу крају, те се очекује да ће почетком идуће године, таман када легне друга транша новца, пречистач бити у функцији.

– То је озбиљан посао јер представља почетак изградње канализације у општини Мали Иђош и велики тренутак за нашу малу општину – каже Лазић, и додаје да уопште немају канализацију већ бунаре, претворене у септичке јаме.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

За све улице постоје пројекти, само је неопходан новац. Потребно нам је много новца, за улице око 50 милиона евра, док је за завршетак водовода и канализације потребно око 20 милиона евра (Марко Лазић)

По његовим речима, за две године урађени су пројекти за пречистач, главни магистрални колектор за целу општину, а за мање од месец биће готова комплетна пројектна документација за секундарну и терцијарну канализациону мрежу за општину Мали Иђош.

Из текућих буџетских резерви Влада Србије издвојила је крајем прошле године 25 милиона динара за опремање ЈП „Комунал”, односно куповину три трактора, за сваку месну заједницу те општине по један, као и изградњу трафостанице и надзор изградње пречистача отпадних вода.

– Највише новца из буџета издвојили смо за пројектну документацију: на пример за секундарну и терцијарну мрежу пројекат је коштао 118 милиона динара, што за наш буџет уопште није мало – истакао је Лазић. – Од Министарства привреде добили смо 6,7 милиона динара за израду пројекта.


Уређују се школе, спортске хале

– У школу у Иђошу уложили смо четири милиопна евра, такође из буџета Покрајине, а сада се ради санација школе у Ловћенцу вредна 5,5 милиона динара. У питању је замена дотрајалих подова у 12 учионица, као и замена свих тоалета у школи – каже Лазић. – Биће постављена и нова водоводна и канализациона мрежа, као и прозори, врата и плочице.Новац за школу смо добили из буџетске текуће резерве Покрајинске владе, а осим тога, урадили смо јавно-приватно партнерство за све објекте у општини Мали Иђош за замену дотрајалих цеви за мазут и лож-уље у оне за природни гас. У питању су три школе, три спортске хале у општини, три општинске зграде, Дом здравља, полиција и амбуланта у Ловћенцу, које се сада греју на гас, чиме су смањени трошкови општине – каже Лазић. – Уштеда износи и до 300.000-400.000 динара месечно, а за период од 15 година око 70.000 евра, како је предвиђено пројектом.

У реконструкцију Дома здравља у Малом Иђошу Канцеларија Републике Србије за јавна улагања уложила је 37 милиона динара.


Израђен је и пројекат за замену водоводне мреже у насељеном месту Мали Иђош вредан шест милиона динара, али су и изграђена два бунара у Фекетићу и Ловћенцу, које је локална самоуправа финансирала са 70 одсто, док је остатак платио Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство путем конкурса. Вредност тог пројекта је осам милиона динара.

– Имајући у виду да се око 60-70 одсто становништва бави пољопривредом, урадили смо и атарске путеве новом методом прошле године – каже председник општине Мали Иђош. – Највише се гаје ратарске културе – кукуруз, пшеница, репа, уљана репица, а неколицина се бави гајењем дувана у пластеницима.

Општина Мали Иђош има 3.000 хектара државне пољопривредне земље, док су укупне обрадиве површине 16.000 хектара, од укупно 18.000 хектара на колико се простире цела општина.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

– По последњем попису, наша општина има 12.500 становника, а један од највећих проблема је, као и у целој држави, одлазак младих, али и доста незапослених – 2.200 лица – каже Лазић. – Међутим, светао пример општине међу младима је најбоља студенткиња Универзитета у Новом Саду Миљана Биговић из Ловћенца, али се општина може похвалити и успешним спортистима.

План за останак младих је изградња индустријске зоне и фабрика, које општина тренутно нема, има приватну зону с малим погонима, која не запошљава раднике из општине. 

По његовим речима, када је спорт у питању, има много талентоване деце, а недавно је и Катарина Гвозденовић постала првакиња Србије у стоном тенису у категорији кадеткиња, те је Општина наградила њен клуб СК „Домбош” спортском опремом.

Када је у питању област културе, свако место има бар два културно-уметничка друштва. Осим тога, шест улица је асфалтирано у последње две године, а још 27 је неопходно да би општина била цела покривена асфалтом.


Стипендије за најбоље студенте

Најбољи ђаци и студенти општине добијају стипендије од 6.000 динара месечно, као и студенти докторских студија.

– Плаћамо и превоз ђацима, а велика издвајања из буџета имамо и за социјална давања – око 60 милиона динара годишње, али много улажемо и у спорт и културу – каже Лазић. – С обзиром на то да средњошколци путују јер општина нема средњу школу, и њима локална самоуправа плаћа превоз до школе.


– Проширили смо и улицу у Ловћенцу, а у Иђошу смо асфалтирали нову улицу дугу 1,2 километар, вредности 20 милиона динара, три улице у Фекетићу претпрошле године, лане смо закрпили 15 улица, а имамо још 27 које нису асфалтиране – каже Лазић. – Надам се да ће и то бити урађено кроз неколико година јер за све улице постоје пројекти, само је неопходан новац. Потребно нам је много новца, за улице око 50 милиона евра, док је за завршетак водовода и канализације потребно око 20 милиона евра.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Председник Општине Мали Иђош каже да су сви вртићи у општини санирани, замењени су прозори, подови, за шта су добили новац од Покрајинске владе, као и за реконструкцију школа.

Велику захвалност за то општина дугује председнику Покрајинске владе Игору Мировићу, тврди Лазић, јер школа није укњижена 50 година, као ни она у Фекетићу, док је у Иђошу укњижено пола објекта.

М. Стакић

 

Текст је део пројекта „Пером и објективом кроз Мали Иђош”, који је реализовао „Дневник”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове општине која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести