ЛСВ поздравља закон, Чанак осуђује понашање „националистичке опозиције“ у ЦГ

НОВИ САД: Лига социјалдемократа Војводине поздравља усвајање Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.
nenad canak tanjug
Фото: Tanjug

„Овим законом, који је усклађен са највишим европским стандардима, гарантује се да ниједна верска организација не може бити јача од државе и деловати на штету грађанског друштва у Црној Гори. ЛСВ честита посланицима ДПС-а који су под великим притиском и претњама насиљем остали мирни и у демократској атмосфери цео процес усвајања Закона довели до краја“, каже се у изјавио председника ЛСВ Ненада Чанка..

Додаје да ЛСВ најоштрије осуђује ноћашње вандалско и терористичко понашање, нескривене претње употребом насиља као и демонстрацију силе којима се послужила националистичка опозиција у Црној Гори.

„Усвајање закона о слободи вероисповести, којим ће се после више деценија, на европски начин и уз поштовање секуларних принципа, решити питање верских слобода у Црној Гори, посланици и лидери Демократског фронта су искористили да још једном кроз хулиганске и насилничке методе проговоре о карактеру рушилачке идеологије на којој је заснована та политичка групација“, наводи се у Чанковој изјави.

ЛСВ позива власти у Србији да ускрате подршку „предводницима и промотерима насилних и терористичких метода у Црној Гори“.

„Добросуседски односи се не могу градити подршком Андрији Мандићу и осталим екстремистима и насилницима. Они нису и не могу бити истински представници Срба у Црној Гори, они су само политичко крило Амфилохија Радовића у остваривању његовог стварног наума затирања црногорског националног и културног идентитета и нестанак државе Црне Горе. ЛСВ и овога пута, у атмосфери притисака и насиља, остаје уз своје пријатеље у Црној Гори који су се показали мудријима од свих екстремистичких група. Све је то још једна потврда због чега је Црна Гора лидер у европским интеграцијама на Западном Балкану“, закључује Чанак. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести