ДФ: Ђукановић ујединио православну Црну Гору

ПОДГОРИЦА: Представници опозиционог Демократског фронта, који су против усвојеног Закона о слободи вероисповести, поручили су данас да су захвални председнику Црне Горе, Милу Ђукановићу, што је, како кажу, "ујединио православну Црну Гору".
medojevic/tanjug/I.Petrović, arhiva
Фото: tanjug/I.Petrović, arhiva

На конференцији за новинаре, након инцидентне седнице парламента на којој је пред зору усвојен тај закон, председник Покрета за промјене, чланице ДФ-а, Небојша Медојевић је рекао да се не може "пендрецима и марицама утеривати нови идентитет", као и да очекује да Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Зоговић ускоро буду пуштени из притвора.

Медојевић је оштро протестовао због, како је навео, "пребијања и малтретирања грађана и свештенства, а посебно владике Методија".

"Ми смо јуче бранили част и образ праве ЦГ и поносни смо на све што смо урадили. Без обзира на политичке разлике, однос према митрополији је однос према темељима, прошлости и будућности. Јуче нисмо направили никакав инцидент, обећали смо да нећемо дозволити да се изгласа овај срамни закон. Јуче је била виђена озбиљна антиправославна опозиција која је кренула и ударила не само на митрополију него на идентитет и традицију", рекао је Медојевић.

Захвалан је, казао је, храбрим људима широм Црне Горе који су спремни да искажу бунт против "антиправославног режима".

"На силу се у Црној Гори не може успостављати нови идентитет. Наши корени су дубоки и не може се са пендрецима и марицама утеривати нови идентитет. Наставићемо да се боримо. Увек имамо план. Очекујемо да ће Мандић, Кнежевић и Зоговић бити пуштени убрзо на слободу", поручио је Медојевић.

Посланик ДФ, Славен Радуновић, истакао је да могу да захвале Ђукановићу што је ујединио православну Црну Гору.

"Можемо да захвалимо Ђукановићу што је ујединио православну Црну Гору. Што се тиче планова, договорићемо се са МЦП. Пратићемо ову ситуацију, знамо како нас прислушкују, стално прате... Ђукановић је оболео, не може да схвати да постоје људи који не мисле као он. Ово је одбрана Црне Горе. Дошли смо до ситуације да се Његош не изучава у школама... Ђукановић живи тако што Црна Гора стално држи у неком виду рата између две неке Црне Горе. Ми се консултујемо са свим важним српским адресама и осећамо се делом српског народа, где год да живе", рекао је Радуновић.

И Демократска Црна Гора најоштрије је осудила насилнички начин усвајања неуставног Закона о слободи вероисповести. Лидер партије Алекса Бечић осудио је и, како наводи, кукавичко поступање црногорских власти у свим фазама јучерашењег дана.

“Посебно се у мору кукавичких поступања црногорске власти, гнушамо од сазнања да је примењена сила и према свештенству и монаштву, а посебно према једном од најистакнутијих црквених великодостојника, епископу Методију”, навео је Бечић.

Демократска Црна Гора, њени функционери и чланови, како поручује Бечић, су у свим претходним данима, као и увек били са народом Црне Горе свих вера и нација.

“Показало се да је наша одлука да напустимо Одбор за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства била исправна. Показало се и да је наше становиште верских великодостојника, да треба бојкотовати рад парламента, чувати грађански мир и међуверски склад и не давати легитимитет оваквим безумним наумима било исправно, јер ова власт жели само да симулира демократију, а да у основи спроводи аутократију и диктатуру”, поручио је Бечић.

Поновио је да су предлози Демократа бојкот Парламента, бојкот избора од целокупне опозиције, до измена Закона о слободи вероисповести, као и стављање тачке на међуверске и међунационалне поделе.

“Они нека покушају да уведу једнопартизам, а ми ћемо у односу на то припремити јак и енергичан демократски одговор какав и заслужују”, поручио је Бечић.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести