Лутовац: Око 60 потписа посланика за расписивање председничких избора

БЕОГРАД: Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је данас да је иницијативу те странке за расписивање избора за председника потписало око 60 посланика, додајући да би ти потписи требало да покажу да у парламенту постоји опозиција која жели расписивање избора на том нивоу.
ds
Фото: Youtube Printscreen

Лутовац је рекао да иницијатива ДС-а нема директне везе са понудом председника Александра Вучића опозицији да прикупи 85 посланика, али да јесте повезано. Вучић је, иначе, пре неколико дана, управо као одговор на изјаву Лутовца да би председник Србије морао да провери свој легитимитет на председничким изборима, позвао опозицију да скупи 85 посланика и да ће он замолити још толико из СНС да се гласа за то да се иде на референдум на којем би проверио свој легитимитет. Лутовац додаје да је мање важно да ли ће бити 85 посланика или мање и да је суштина да се види да постоји опозиција која жели да се распишу председнички избори.

Иницијативу за расписивање избора су до сада потписали посланици Демократске странке, Уједињених, Народне странке, клуба Морамо-Заједно, Зелено-леви клуб, посланици ПОКС-а, неколико независних посланика, а то до сада нису учинили посланици Нове Демократске странке Србије, Српског покрета Двери, док су посланици Заветника, како тврди Лутовац, прво потписали, а потом повукли потписе како би се консултовали са партијама са којима тренутно сарађују.

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић каже да му је драго што је први потписао иницијативу ДС-а којом се, како сматра, тражи смена председника Србије. Лазовић сматра да онај ко одбије да потпише ту иницијативу онда заиста ради за власт, јер, како додаје, не види шта би у иницијативи могло бити проблем. Шеф посланичке групе Српског покрета Двери Бошко Обрадовић каже да “не треба наседати на Вучићеве медијске спинове”, те да не постоји никаква могућност референдума о председнику државе, већ само поступак његовог разрешења у парламенту због кршења Устава.

“Државотворна и партиотска опозиција, коју чине НДСС, ПОКС, Заветници и Двери већ два месеца траже Вучићеву оставку и ванредне изборе на свим нивоима, а не само председничке”, рекао је Обрадовић за Танјуг.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић није одговорио на питање о понуди која је стигла са Андрићевог венца, док је председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла за Танјуг да нема разлога да се прибегава таквим “процедуралним вратоломијама” које, каже, до сада нису виђене у домаћој политичкој пракси.

“Једноставније је да се воља народа провери на изборима, али наравно уз услов да барем шест месеци имамо фер и поштене услове за све политичке опције, отворене медије и јавну полемику”, поручила је Ђурђевић Стаменковски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести